Coğrafi İşaretleme Sistemi belgesi alan yöresel lezzetlerimizi bundan böyle hiçbir ülke kendi ürünüymüş gibi sahiplenemeyecek. Türk Patent Estitüsü, bazılarının ünü sınırları aşan 129 ürüne “Coğrafi İşaretleme” verirken, haksız kullanımının da önüne geçti Türk Patent Enstitüsünden “Coğrafi İşaretleme Sistemi” belgesi alan yöresel lezzetlerimizi bundan böyle hiçbir ülke kendi ürünüymüş gibi sahiplenemeyecek. Yunanlılarla yaşanan geleneksel tatların sahiplenilmesi krizi de böylelikle çözülmüş olacak.

Mutfak Dostları Derneği, bazıları sınırlarımızı aşan yöresel lezzetlere sahip çıkarak, kamuoyunda farkındalık yaratmak için kolları sıvadı. Şimdiye kadar Gaziantep Baklavası ABye girebilmek için başvuru yaparken, Erzincan Sanayi Odası ise tulum peyniriyle devletlerüstü sivil toplum kuruluşu OriGine giren ilk Türk ürün oldu.

129 ÜRÜN İŞARETLİ Türk Patent Enstitüsü tarafından bugüne kadar 129 ürüne Coğrafi İşaretleme verildi. Erzurumun Civil Peyniri, Erzincanın Tulum Peyniri, Gaziantepin Gaziantep Baklavası Ezinenin Ezine Peyniri lezzetleriyle Coğrafi İşaretleme Sistemine giren 129 üründen sadece birkaçı. Bilgi Üniversitesi Silahtarağa Kampusunde dün yapılan panelde konuşan Mutfak Dostları Derneği Başkanı Ahmet Örs, “Sadece işaret aldırmakla kalmadık, bu lezzetleri dünyada koruma altına aldık” dedi. Türk Patent Enstitüsü Marka Uzmanı Gonca Ilıcalı da, Türkiye gibi bio çeşitliliği çok olan ülkede Coğrafi İşaretlemenin yapılmasında geç bile kalındığının altını çizdi. Ilıcalı, “31 Aralık 2009 tarihinde hazırlanan tasarı yasalaştığı takdirde, yöresel lezzetler, yasayla da koruma altına alınmış olacak” dedi. Akdeniz Üniversitesinden Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu ise “Yunan bizim lokumumuzu alınca tartışma yaratıyor.

Oysa bu konularda çalışma yapmak lazım. Parmesan peyniri koruma altında. Ve yıllık cirosu 1.5 milyar euro. Niye bizim Ezine peynirimiz de böyle olmasın” diye konuştu. Erzincan tulumu, Havana purosu ile OriGinde ILICALI, 2003 yılında Cenevrede kurulan devletlerüstü sivil toplum kuruluşu OriGinin çalışmalarına da değinerek “Doğal kaynakların yöresel kültür temeline dayanarak korunmasına dikkat çekiyor. 30 ülkede 80in üzerinde üretici kuruluş üyesi. Amacı Coğrafi İşaretli ürünleri bir araya getirmek. Champagne ve Roquefort peyniri , tekila, Havana purosu, Kolombiya kahvesi, Parmesan peyniri gibi dünyaca tescilli 2 milyondan fazla ürün var. Bizden ise sadece Erzincan Sanayi ve Ticaret Odası, tulum peyniri ile üye” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir