Türk Patent ve Marka Kurumu nezdindeki tasarım dosyalarınız da kayıtlı Unvan ve Nevi değişikliği için istenen belge ve toplam maliyetleri ise buradan inceleyebilirsiniz. Tasarım tescil sahibinin isim, unvan, değiştiği hallerde bu değişiklik talebi, istenen belgeler ve ücretinin ödenmesi ile Sicile kaydedilir ve gazetede yayınlanır.
Şirket Unvan ve/veya nev-i değişiklikleri tasarım tescil başvurularına da uygulanır ve başvurunun yayımlanmasından sonra gerçekleşen değişiklikler bültende yayımlanır.
Değişikliğin aynı şirkete ait birden fazla tasarım tescil başvuru veya tescil ile ilgili olduğu hallerde, talep edilen değişikliğin her bir başvuru ve tescil için aynı olması koşuluyla tek bir talep yapılması yeterlidir.
Birinci fıkrada bahsedilen değişikliklerin, tasarım tescil sahibinin yeni bir tasarım başvurusu sırasında tespit edilmesi halinde Sicilde adına kayıtlı bulunan tescil ve başvuruların tamamı üzerinde bu değişikliklerin yapılması gerekir.
İsim, unvan ve nev-i değişiklikleri Sicile kayıt edilmediği sürece Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından hak sahibine yapılacak bildirimlerde mevcut Sicil kaydı dikkate alınır.
Şirket Unvan Değişiklik talebinde yer alan herhangi bir beyanın doğruluğundan haklı nedenlerle şüpheye düşülmesi halinde Türk Patent ve Marka Kurumu delil sunulmasını isteyebilir.
Adres Değişikliğin aynı şirkete ait birden fazla başvuru veya tescil ile ilgili olduğu hallerde, talep edilen değişikliğin her bir başvuru ve tescil için aynı olması koşuluyla tek bir talep yapılması yeterlidir.
Birinci fıkrada bahsedilen değişikliklerin, marka sahibinin yeni bir marka başvurusu sırasında tespit edilmesi halinde Sicilde adına kayıtlı bulunan tescil ve başvuruların tamamı üzerinde bu değişikliklerin yapılması gerekir.
İsim, adres değişiklikleri Sicile kayıt edilmediği sürece Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından hak sahibine yapılacak bildirimlerde mevcut Sicil kaydı dikkate alınır.
HEMEN ARAYINIZ | HEMEN ARAYINIZ |
Tasarım tescil başvurusu, Türk Patent ve Marka Kurumu’na ulusal ve uluslararası olmak
üzere iki yolla yapılabilir:
a) Ulusal tasarım başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumu' na kendiniz veya Etkin Patent iştiraki olduğu Etkin Patent vb. vekil firmalar aracılığı ile başvuru yapılabilir.
b) Uluslararası tasarım başvurusunda ise Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO) Lahey Sistemi6 kullanılır ve Türkiye belirlenir.
Ulusal tasarım tescil başvurusu çevrimiçi elektronik ortamda 7 gün 24 saat boyunca yapılabilmektedir. Posta, kargo yoluyla veya elden fiziksel tasarım başvurusu kabul edilmemektedir.
Ancak, Kurum internet sitesinde veya elektronik başvuru portalında 24 saati aşan uzun süreli teknik bir arıza olması sebebiyle başvurunun yapılamaması durumunda, söz konusu durumun başvuru sahibi tarafından belgelendirilmesi ve Tasarımlar Dairesi Başkanlığının önceden bilgilendirilerek onaylaması durumunda, fiziksel başvurunun kabul edilmesi mümkündür.
Tasarım başvurusunda aşağıdaki unsurlar yer alır.
a) Başvuru sahibinin kimlik ve iletişim bilgileri,
b) Tasarımın görünümünü yansıtan ve yayım yoluyla çoğaltılmaya elverişli resim, çizim, grafik, fotoğraf veya benzer biçimde hazırlanmış görsel anlatımı,
c) İsteğe bağlı olarak tarifname,
ç) Tasarımın kullanıldığı veya uygulandığı ürünün adı,
d) Tasarımcının veya tasarımcı grubundaki tasarımcıların kimlik ve iletişim bilgileri,
e) Varsa tasarımcı isminin gizli tutulması talebi,
f) Tescil isteme hakkının tasarımcı veya tasarımcılardan ne şekilde elde edildiğine ilişkin bilgi,
g) Varsa rüçhan hakkı talebine ilişkin bilgiler,
ğ) Varsa yayım erteleme talebi,
h) Başvuru vekil aracılığıyla yapılıyorsa vekilin kimlik ve iletişim bilgileri,
ı) Başvuru ücretinin, yayım ücretinin, başvuru kapsamında ilave tasarımlar varsa bu ilave tasarımların ücretinin ve varsa rüçhan hakkı ve yayım erteleme talebine ilişkin ücretin ödendiğini gösterir bilgi,
i) Yetkili kişi veya kişilerce atılmış imza.
Başvuru konusunun iki boyutlu bir tasarım olması ve yayım erteleme talebinde bulunulması hâlinde görsel anlatım yerine tasarımın örneği verilebilir.
Tasarım başvurusunda yer alan ürün adı, sınıfı ve tarifnamede verilen bilgiler koruma kapsamını etkilemez.
Başvuruya ilişkin ücretler, tasarım başvuru ve yayım ücreti ile varsa rüçhan ve yayım erteleme talebi ve vekil firma danışmanlık ve başvuru hizmet ücretlerinden oluşur.
Tasarım Tescil Başvuru Ücreti: Her bir tasarım tescil başvurusu için alınan ücret tasarım başvuru ücretidir. Bir tasarım içeren başvurular tekli, birden fazla tasarım içeren başvurular ise çoklu başvuru olarak değerlendirilir. Çoklu başvurularda yer alan ilave her bir tasarım için Tebliğde belirlenen ilave tasarım başvuru ücreti ödenir
Tüm tasarım tescil işlem ücretlerini Tasarım tescil Ücretisayfamızı inceleyebilirsiniz.
Tasarımcı, korumaya konu olan tasarımı tasarlayan kişidir
Tasarımcı veya tasarımcıların kimlik ve iletişim bilgileri Sicilde, rüçhan belgelerinde ve Bülten yayımında yer alır.
Tasarımcı, tescile konu tasarımı meydana getiren gerçek kişidir. Tüzel kişilik olan şirketler tasarımcı değildir. Bu sebeple başvuru formunun doldurulması esnasında tasarımcı kısmına tasarımı oluşturan kişinin veya kişilerin ad-soyadları yazılmalıdır.
Başvurudaki bütün tasarımların aynı tasarımcıya ait olması durumunda, formda belirtilen ilgili alanın işaretlenmesi gerekir.
Tasarım başvurusunda yer alan tasarımlar birden fazla kişi tarafından oluşturulmuşsa, hangi tasarımların kimler tarafından yapıldığı başvuru formunda belirtilir.
Tasarımcı, isminin başvuruda belirtilmemesi hâlinde, tasarımcı olarak belirtilmesini isteme hakkına sahiptir. Ancak, tasarımcı isminin gizli tutulmasını da talep edebilir. Birden çok tasarımcı olduğu durumda adının gizli tutulmasını talep eden tasarımcıların adları gizli tutulur ve bunların adı yayımda yer almaz.
Adlarının gizli tutulmasını talep eden tasarımcıların, başvuruda isimlerinin belirtilmesi zorunludur.
Başvuru sahibi tasarımcı değilse veya tasarımcılardan sadece biri veya birkaçıysa, başvuru sahibinin tasarımcı veya tasarımcılardan tasarım başvurusu yapma hakkını (“hizmet ilişkisi”, “sözleşme gereği”, “devir intikal yolu” vs.) ne şekilde elde ettiği başvuruda belirtilir. Başvuru yapma hakkı, bu belirtilenlerin dışında ise “diğer” kısmı işaretlenerek bu hakkın ne şekilde elde edildiği açıklanır.
Başvuru esnasında tasarımcı beyanı esas alınır. Tasarımcı adının başvuru sonrasında değiştirilmesi talep edilirse, önceki tasarımcının kendisinin tasarımcı olmadığını bildiren; yeni tasarımcının ise tasarımın kendisine ait olduğunu belirten, karşılıklı beyanlarına ilişkin dilekçenin Kuruma imzalı olarak sunulması gerekmektedir. Ayrıca, başvuru sahibinin başvuru yapma hakkını yeni tasarımcıdan ne şekilde elde ettiği başvuru formunda belirtilir. Başvuru yapıldıktan sonra tasarımcı ilave edilmesi söz konusu ise önceki tasarımcının beyanının sunulmasına gerek yoktur. Ancak, yeni tasarımcıdan başvuru yapma hakkının ne şekilde elde edildiğinin Kuruma bildirilmesi gerekmektedir.
Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde gerçek veya tüzel kişiler ile bu kişiler tarafından yetkilendirilmiş sicile kayıtlı marka veya patent vekilleri işlem yapabilir.
Tüzel kişiler, yetkili organları tarafından tayin edilen gerçek kişi veya kişilerce temsil edilir.
Yerleşim yeri yurt dışında bulunan kişiler ancak marka veya patent vekilleri tarafından temsil edilir. Vekille temsil edilmeksizin asil tarafından gerçekleştirilen işlemler, yapılmamış sayılır.
Tasarımın kullanıldığı veya uygulandığı ürünlerin sınıflandırılmasında, 5/8/1997 tarihli ve 97/9731 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile katılmamız kararlaştırılan Endüstriyel Tasarımların Uluslararası Sınıflandırılmasına İlişkin Locarno Anlaşması hükümleri uygulanır.
Locarno sınıflandırma sisteminde tasarımlar kullanım amaçlarına göre sınıflandırılmıştır. Tasarımlar, Locarno Anlaşmasında belirtilen ürün ya da ürünlere karşılık gelen kod numaraları ve adlar kullanılmak suretiyle tanımlanır.
Sınıflandırma sistemi, veri tabanından ilgili sınıf altında yer alan tasarım örneklerine kolaylıkla ulaşılmasına imkân sağlamasının yanı sıra, özellikle hangi sektörlerden ve ürün gruplarından başvuru yapıldığına ilişkin istatistiklerin oluşturulmasına, tasarımın sanayinin hangi alanında aktif olarak kullanıldığının tespitine yardımcı olmaktadır.
Ürünlerin sınıfları tespiti için Etkin Patent danışmanlarından ücretsiz yardım ve destek alabilirsiniz.
Sınıflandırma sisteminin yapısı ve içeriği Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı Uzmanlar Komitesince güncellenmektedir. Locarno Sınıflandırma Sistemi 32 sınıf, 237 alt sınıfı kapsamaktadır.
Tasarımlar, Locarno Anlaşmasında belirtilen ürün ya da ürünlere karşılık gelen sınıf, alt sınıf ve adlar kullanılmak suretiyle tanımlanır. Başvuruda ifade edilen ve Locarno Sınıflandırmasında yer almayan ürün adları Kurum tarafından tanımlanır.
Çoklu tasarım başvurularında birden fazla ürün adı olabilir, birden fazla ürünün olduğu başvurularda çoklu başvuru şartlarının yerine getirilmesi gerekir.
Görsel anlatım, tasarımın görsel özelliklerini yansıtan ve yayım yoluyla çoğaltmaya elverişli resim, çizim, grafik, fotoğraf veya benzeri biçimde hazırlanmış tasarımın veya tasarımın uygulandığı ürünün görünümüdür.
Sunulan görsel anlatımlar, yayım yoluyla çoğaltılmaya elverişli ve tasarıma ait görsel özelliklerin açık ve net şekilde ayırt edilmesine imkân sağlayacak nitelikte olmalıdır.
Tescile konu tasarımın üç boyutlu olması durumunda tasarımın daha iyi anlaşılabilmesi için, tasarımı bütün yönleriyle açık ve net şekilde yansıtan görünümler sunulur.
Tasarım korumasının sağlıklı gerçekleşmesi için görsel anlatımların mümkün mertebe
en üst kalitede sunulması gerekmektedir.
Tasarım başvurusunda yer alacak görsel anlatımların sayısında kısıtlama bulunmamaktadır. Görsel anlatımlarda görünen unsurlar koruma altına alınacağından, başvuru sahibi tasarımını bütün öğeleriyle korumak istiyorsa, tasarımını tam olarak gösteren bir görsel anlatım sunmalıdır. Bu sebeple, bir nesneyi farklı açılardan gösteren birkaç ek resim de sunulması gerekebilir. Farklı açılardan sunulan resimler, tek bir
görsel anlatım içerisinde yer almamalıdır, her biri ek resim olarak ayrı ayrı sunulmalıdır.
Görsel anlatımlar, en az 8x8 cm, 8x16 cm veya en fazla 16x16 cm boyutunda sunulur.
Görsel anlatımın yerleştirildiği alanın etrafında kesinlikle çizgisel bir çerçeve bulunmamalıdır. Başvurularda görsel anlatım alanı boyutunun sınırlarına dikkat edilmeli ve kenar marj sınırlarından ez az 2-3 mm boşluk bırakılarak, olabildiğince çerçeveyi dolduracak şekilde yerleştirilmelidir.
Ürünün büyüklüğüne göre görsel anlatımın boyutuna karar verilmelidir. Örneğin, mağaza tasarımı içeren bir görselin 8X8 cm içerisinde sunulması, tasarımın görünüm özelliklerinin algılanmasını engeller. Bu tarz ürünlerin 16x16 cm içerisinde sunulması korumanın kapsamının belirlenmesinde daha sağlıklı olacaktır.
Fotoğraf şeklinde verilen görsel anlatımlarda, tasarım veya tasarımın uygulandığı ürün sade ve düz bir fon üzerinde yer almalıdır. Arka fon rengi olabildiğince beyaz tercih edilmelidir. Fotoğraflar profesyonel standartlarda, biyometrik fotoğraf niteliğinde, yüksek çözünürlüklü ve net olmalıdır.
Çizim olarak sunulan görsel anlatımlar çizim aletleri veya elektronik vasıtalarla çizilir ve ürünün üç boyutlu görünümünü sağlamak amacıyla gölgelendirme veya paralel çizgiler kullanılır.
Ürünün Bir Parçasına İlişkin Tasarım Koruması Talep Edilmesi
Ürünün sadece bir bölümüne ilişkin tasarım koruması talep ediliyorsa koruma talep edilen ve edilmeyen özellikleri aşağıda açıklanan yöntemlerle gösterilir. Böylece ürünün sadece yenilik arz eden kısımları koruma altına alınır.
Çizim olarak sunulan görsel anlatımlarda koruma talep edilmeyen unsurlar noktalı veya kesikli çizgilerle ifade edilirken, fotoğraf olarak sunulan görsel anlatımlarda koruma talep edilen kısımlar açıkça işaretlenerek sınırlandırılmalıdır. Fotoğraf olarak sunulan görsel anlatımlarda teknik sebeplerden dolayı işaretlemenin çizgilerle yapılamaması durumunda, koruma talep edilmeyen kısımlar gölgelendirilerek veya bulanıklaştırılarak gösterilebilir.
Tasarım başvurusunda birden fazla görünüm yer alıyorsa, görsel feragatname tüm ek resimlerde tutarlı bir şekilde gösterilir.
Görsel anlatımda koruma dışı bırakılmak istenilen unsurlar, sadece tarifnamede belirtilerek yapılamaz. Çünkü tarifname koruma kapsamını belirlemede rol oynamaz.
HEMEN ARAYINIZ | HEMEN ARAYINIZ |
Yan taraftaki görselden Etkin Patent ve Etkin Patent' in kurucusu Bülent AYDIN adına 31/12/2014 tarih ve 2014/09318 numarayla kayıtlı maskot tasarım tescilini örnek tasarım tescil olarak inceleyebilirsiniz.
ilgili tasarım başta "e-emlak" markası olmak üzere yine Bülent AYDIN adına kayıtlı ve Etkin Patent tarafından işletilen 70 adet marka ve web sayfasında kullanılmaktadır.
Örnekteki maskot tasarımı, logo, sembol ve desenler vb. tasarımlar sadece kullanıldıkları mal ve hizmetlerde değil tüm mal ve hizmetler bakımından korunmaktadır.
Yani tescilli maskotun sadece gayrimenkul/emlak hizmetlerinde kullanılıyor olması nedneiyle üçüncü bir taraf farklı bir ürün ve hizmette kullanamaz.
Bu arada "e-emlak" maskot tasarımı hem sektöründe hem de benzer nitelikklerdeki tasarımlar bakımından oldukça güçlü ayırt ediciliğe sahiptir. Bu güç lü ayırt edicilik hem yüksek koruma sağlamaktadır hem de markalaşmaya da oldukça önemli katkılar sunmaktadır.
Örnek verdiğimiz maskot sicil kayıtlarında görülebileceği üzere ilk beş yıl süresini doldurduğundan yenile yapılmış durumdadır. Yani tasarım tesciller 5 yılda bir ve en fazla 25 yıl koruma sağlanmaktadır.
HEMEN ARAYINIZ | HEMEN ARAYINIZ |
Etkin Patent yaratıcı çözümlerine, ayrıcalıklı hizmetlerine ve hiçbir yer olmayan İNDİRİMLİ hizmet ücretleri için 0536 580 37 57 telefonumuzdan bilgi ve destek alabilirsiniz.
Konu ilgili diğer hizmetlerimizi aşağıda bulabilirsiniz.