Paris Sözleşmesi’nin 2 nci mükerrer 6 ncı maddesi kapsamı dışında kalan, ancak kamuyu ilgilendiren, tarihi, kültürel değerler bakımından halka mal olmuş diğer armalar, amblemler veya nişanları içeren markalar tescil edilemez.

556 SAYILI KHK MADDE 7/1(h)  Bir işaretin 556 Sayılı KHK’nın 7/1(h) maddesi kapsamında değerlendirilmesinde aşağıda belirtilen kriterler esas alınır:

 1. Başvuruya konu işaretin kamuoyunu ilgilendiren bir niteliğinin bulunup bulunmadığı 

2. Başvuruya konu işaretin tarihi ve kültürel değer niteliğinde olup olmadığı 

3. İşaretin ülkemizin tarihi ve kültürel değerleriyle ilgisinin olup olmadığı

4. İşaretin kullanılması için ilgili mercilerden izin alınıp alınmadığı 7/1(h) maddesi için benimsenen temel kriterler şu şekildedir: 

1. İktisadi nitelik arz etmeyen ve kamunun genelini ilgilendiren işaret ve adlandırmalar (“Yargıtay” ibaresi veya logosu, siyasi parti isim veya logoları, “Sanayi ve Ticaret Bakanlığı” ad veya logosu, vb.) bu kapsamda değerlendirilir. 

2. Tarihi veya kültürel değerler bakımından halka mal olmuş ünlü Türk büyüklerinin isimleri bu kapsamda değerlendirilir. (Örnek: “Atatürk”, “Fatih Sultan Mehmet”, “Kanuni Sultan Süleyman”) Ancak, ünlü sanatçı, sporcu, yazar, oyuncu, ressam gibi kişilerin adları bu kapsamda değerlendirilmez. 

3. “Osmanlı İmparatorluğu”, “Osmanlı Devleti”, “Ottoman Empire”, “Osmanlı Devlet Nişanı/Arması” (şekil), ya da aynı anlama gelecek şekildeki diğer ibare ve işaretler. Ancak, tek başına ya da esas unsur olarak “Osmanlı” veya “Ottoman” ibarelerinden oluşan başvurular, tescili talep edilen mal ve hizmetlerin niteliği dikkate alınarak, ayrıca hakaret ya da rencide edici bir unsur içermediği sürece bu kapsamda değerlendirilmez. 

4. Tarihi ve kültürel yapıların fotoğraf, resim ya da isimlerini içeren marka başvuruları bu kapsamda değerlendirilir. (Örnek: “Anıtkabir”, “Ayasofya”, “Selimiye Camii”, “Dolmabahçe Sarayı”, vs.) Ancak, “Efes”, “Anatolia” gibi antik şehir/yer isimleri ilke olarak bu kapsamda değerlendirilmez.

 5. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin cumhurbaşkanları ve başbakanlarının ad ve soyadlarını birlikte içeren marka başvuruları bu kapsamda değerlendirilir. Bununla birlikte, cumhurbaşkanı veya başbakan isimlerini içeren üniversite, havaalanı gibi kamu hizmeti niteliği bulunan kurum veya kuruluşlar için, söz konusu kurum veya kuruluşun kendisi tarafından yapılan başvurular bu kapsamında değerlendirilmez. (Örneğin; “Erzurum Atatürk Üniversitesi”, “Süleyman Demirel Üniversitesi”).

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir