Mustafa Kemal Sönmez, 20 yıldır polyester (fiberglass) kullanarak park oyuncakları ve heykeller yaptığını belirterek, kabir ziyaretlerine gittiğinde zamanla tahribata uğrayan mezarları görünce bu malzemeyi mezar taşlarında da kullanmayı düşünmeye başladığını ifade etti.  

Çeşitli çalışmaların ardından fikrini belli bir düzeye getirmeyi başardığını ve Türk Patent Enstitüsüne (TPE) başvurduğunu dile getiren Sönmez, polyester kullanarak tek parça olarak ürettiği mermer görünümlü mezara patent almayı başardığını söyledi.  

Mermer mezarların ortalama 40 parçadan oluştuğunu ve kısa sürede ek yerlerinin açılmasıyla doğal tahribata uğradığını aktaran Sönmez, ürettiği polyester mezarla ilgili şu bilgileri verdi:   ”Polyester mezar, mermer mezarlara göre birçok avantaja sahip. Mermer mezarlar bir kaç yıl içinde doğal tahribata uğruyor. Bunun için belli aralıklarla bakıma ihtiyaç duyuluyor.

Polyester mezar ise tek parça olduğu için hiç bir şekilde tahribata uğramıyor.   Normalde 300 yıllık ömrü var bu malzemenin ama biz insanlara abartı gelmemesi için ürettiğimiz mezarlara 40 yıl garanti veriyoruz. En basit mermer mezarın bin 400 liradan başladığını düşünürsek ürünlerimizin fiyat avantajına da sahip olduğu söyleyebiliriz. Çünkü biz ürünlerimizi bin 100 lira ile bin 300 lira arasında satıyoruz.”   Seri üretim fiyatı düşürecek   Sönmez, şimdiye kadar 100’e yakın polyester mezar yaptığını ve bunların büyük çoğunluğunu köylere sattığını aktararak, mermer mezarların kum ve çimento ile yoğun işçilik gerektirdiğini ama polyester mezarın montajının oldukça basit olduğunu vurguladı.  

Yeni olması sebebiyle çoğu kişinin polyester mezara temkinli yaklaştığını ama tercih edenlerden şimdiye kadar olumlu tepkiler aldığını ifade eden Sönmez, ”Bize gelen en büyük çekince bu mezarların ateşe dayanıklığıyla ilgili.   Mezarların dış yüzeyine ısıya dayanıklı jelkot maddesi sürdüğümüz için aleve karşı oldukça dayanıklı. Ürünümüz bu haliyle oldukça kullanışlı ama biz daha iyisini üretebilmek için çalışıyoruz. Şimdi tek parça üretim yapıyoruz. Seri üretime geçebilirsek hem ürünlerimizi daha uygun fiyata piyasaya sunmuş olacağız hem de daha fazla üretim yapabileceğiz” diye konuştu.  

Polyester mezar uygulamasının yeni olmasına karşın birçok ilden bayilik talebinin geldiğini belirten Sönmez, yurt içinde bayilikler vermeye başladığını, esas amacının Irak başta olmak üzere yurt dışına açılmak olduğunu bildirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir