Marka Benzerliği; Aynılık veya Ayırt Edilemeyecek Derecede marka Benzerliğin Tespiti ve  re’sen  ve/veya itiraz üzerine ret gerekçelerini inceleyebilirsiniz.Aynı veya aynı türde malların ve hizmetlerin tespit edilmesi için Türk Patent ve Marka Kurumu (Türk Patent) tarafından yayınlanan Tebliğ hükümleri ve içeriği esas alınmaktadır.

Aynılık veya Ayırt Edilemeyecek Derecede Benzerliğin Tespiti : 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunun 5.  maddesi; aynı veya aynı türdeki mal veya hizmetle ilgili olarak tescil edilmiş veya daha önce tescil için marka başvurusu yapılmış bir marka ile aynı veya ayırt edilemeyecek kadar benzer markaların tescil edilemeyeceği hükmünü içermektedir.


Sınai Mülkiyet Kanunun 5.maddesi hükmü kapsamında, sonraki tarihi taşıyan  başvurunun Türk Patent ve Marka Kurumu (Türk Patent) sicilinde önceden marka tescili veya marka başvurusu yapılmış markalarla (önceki markalarla) ayniyeti veya ayırt edilemeyecek derecede benzerliği araştırılmaktadır. İncelenen marka tescil başvuru ile aynı veya ayırt edilemeyecek derecede benzer olduğu düşünülen önceki tescilli markaların, başvurunun ret gerekçesi arasında olabilmeleri için, markaların aynı zamanda aynı veya aynı türdeki malları ve hizmetleri içermeleri gerekmektedir.


Bununla birlikte, Nice Sınıflandırması’nda yapılan değişikliklerin önceden tescilli markalara yansıtılmaması veya yanlış sınıflandırma nedenleriyle aynı / aynı tür malların ve hizmetlerin farklı sınıf numaraları altında yer alabilmesi mümkündür. Belirtilen durumlarda değerlendirme malların ve hizmetlerin gerçekte ait oldukları sınıflar esas alınarak yapılmaktadır.. Diğer bir deyişle malların ve hizmetlerin farklı sınıf numaraları altında sınıflandırılmış olması, malların ve hizmetlerin aynı tür olarak değerlendirilemeyeceği anlamına gelmemektedir.


Önceki tescilli markanın mal ve hizmet listesi, başvuru kapsamındaki malları ve hizmetleri (veya bunların bir bölümünü) kapsayan genel bir ifadeyi içeriyorsa, malların ve hizmetlerin (veya bunların bir bölümünün) aynı olduğu kabul edilerek  tescil başvurusu reddedilebilir.

Başvuru İncelemelerinde “Aynılık” İncelenmesi


Marka tescil başvuruya konu işaretin daha önce tescil edilmiş (veya başvurusu yapılmış) marka ile aynı olması, karşılaştırılan işaretlerin özdeş, farksız, tıpa tıp taklit, aynen veya bire bir kopya olmalarını ifade eder. Aralarında küçük de olsa farklılık bulunan markalar ise aynı sayılamazlar.


Ancak markaların farklı büyüklükte olması veya sözcük markalarının yazı karakterinin, renginin farklılaştırılması aynı olma durumunu etkilemez ve bu durumdaki başvuruları Türk Patent ve Marka Kurumu (Türk Patent) tarafından RED edilebilir.


Başvuru İncelemelerinde “Ayırt Edilemeyecek Derecede Benzerlik” İncelenmesi


Ayırt edilemeyecek derecede benzerlik tespit edilirken ortalama tüketiciler esas alınacak ve incelenen marka başvuru ile önceki tescilli markalar arasında, markaların asli ayırt edici unsurları bakımından tereddüde yer vermeyecek derecede benzerlik durumu araştırılır.

Ortalama tüketici grubu marka başvurunun kapsadığı mal ve hizmetler esas alınarak tespit edilir. Bu çerçevede, nihai tüketicisi genel anlamdaki halk (ayırım gözetmeksizin tüm tüketiciler) olan “giysiler” ile nihai tüketicisi konusunda uzmanlaşmış kişiler olan “tekstil makineleri” için benzerlik kriterleri aynı değildir. Başvuru kapsamında ortalama tüketici gruplarının birbirlerinden farklı olduğu mal ve hizmetlerin yer alması halinde ortalama tüketici grubunun spesifik bir tüketici grubu olduğu yönünde değerlendirme yapılmaz.Marka isim ve işaretlerin tescil kriterlerini Marka tescili başlıklı yazımızdan, başvuru yapacağınız marka araştırmaları ve kriterlerini Marka Sorgulama başlıklı yazımızdan, firma, şirket  ve marka isimlerini bulma yol ve yöntemleri Marka İsmi Bulma başlıklı yazımızdan ve en ucuz marka tescil başvuru, marka devir ve  marka yenileme fiyatlarını Marka Tescil Ücreti başlıklı yazılarımızdan inceleyebilirsiniz.


Önceki tescilli marka ile sonraki marka tescil başvurusu yapılan markaların ayırt edilemeyecek derecede benzer olup olmadıklarının tespit edilebilmesi için,öncelikle ayırt edilemeyecek derecede benzerlik durumu tanımlanmalı ve uygulanacak testin ölçütleri belirlenmelidir.


Ayırt edilemeyecek derecede benzerlikte, önceki tescilli marka ile sonraki  başvuru aynı olmamakla birlikte, orta düzeydeki tüketici (alıcı) de bıraktığı genel izlenimler hemen hemen aynı olmalıdır. Diğer bir anlatımla markaların yazılış, okunuş, görsel ve sessel olarak aynı imiş gibi algılanmaları daha önce bilinen marka ile aynı sanılmasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir