Konya Etli Düğün Pilavı coğrafi işaret ilanı;Konya etli Düğün Pilav ve Sunumunun KONYA’ya has özellikleri; içerdiği malzemeler, hazırlanış şekli ve sunum şeklinden kaynaklanmaktadır.

555 SAYILI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME GEREĞİ COĞRAFİ İŞARETLERİN KORUNMASINA İLİŞKİN TESCİL TALEBİ İLANI

Aşağıda; başvuru tarihi, başvuru numarası, başvuru sahibi, çeşidi ve teknik özellikleri belirtilen coğrafi işaret tescil başvurusu, 4128 sayılı Kanunla düzenlemeler yapılan 555 sayılı Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamında ilgililerin “Başvurunun Resmi Gazete’de ilan tarihinden itibaren altı ay içinde ilgili herkes 3, 5, 7 ve 8 nci maddelerdeki hükümlere uygunluk açısından tescil talebinin geçersizliğine ilişkin Enstitü nezdinde itirazlarda bulunur.” hükmüne amir olan Kararnamenin 11 nci maddesinin 1 nci fıkrasına uygun olarak ilan edilmektedir. 

Tescil edilecek coğrafi işaretler yine aynı Kararname’nin 20 nci maddesi gereğince; başkalarının aynı ürünleri üretimlerinin teknik özelliklerine uygunluğunun kontrolleri; aşağıda belirtilen komisyon tarafından hem üretim aşamasında hem de pazarlama aşamasında sürekli yapılacaktır. Coğrafi İşaretin Başvuru Tarihi : 21.01.2009 Başvuru No : C2009/002 Coğrafi İşaretin Türü : Mahreç İşareti Başvuru Sahibi : ÖZ BAŞARALI TUNÇ KARDEŞLER GIDA İNŞAAT HAY.SAN. VE TİC.LTD.ŞTİ. Başvuru Sahibinin Adresi : Karatay Sanayi Gemlik Sk. No:15 Selçuklu/KONYA Ürünün Adı : Pilav Coğrafi İşaretin Adı : Konya Etli Düğün Pilavı Kullanım Biçimi : Markalama Coğrafi Sınırları : Konya İl Sınırları (Belirtilen özelliklere bağlı kalmak şartı ile Türkiye sınırları içerisinde üretilebilir) Ürün Tanımı Ve Ayırt Edici Özellikler;Ürün daha çok düğün organizasyonları ya da başka kutlama amaçlı organizasyonlarda misafir edilen kişilere verilen yemek ve sunumundan ibarettir. 

Bölgeye Has Ayırt edici özellikleri:

Konya etli Düğün Pilav ve Sunumunun KONYA’ya has özellikleri; içerdiği malzemeler, hazırlanış şekli ve sunum şeklinden kaynaklanmaktadır: 1. İÇERDİĞİ MALZEMELERİN ÖZELLİĞİ: 

a. Yağ: Sadece tereyağı kullanılmaktadır.(sıvı ya da margarin gibi bir başka yağ hiçbir katkı oranında kullanılmamaktadır.) Bu tereyağının da Konya bölgesinde üretilmiş sütten yani Konya bölgesinin hayvanlarının sütünden elde edilmiş TEREYAĞI olması gerekmektedir. 

b. Pirinç : Baldo, Osmancık veya Java tipi kullanılmaktadır. 

c. Et : Taze düve veya dana eti kullanılmaktadır.(Henüz doğum yapmamış dişi veya 2 yaşından küçük büyükbaş hayvan eti) 2. HAZIRLANIŞ ŞEKLİ: a. Tereyağında kavrulan pirincin, b. büyükbaş hayvan kaval kemiğinden elde edilen kemik suyu kullanılarak, c. odun ateşinde, 

d. kalaylı bakır leğen içinde pişirilmesi, 

e. ve kuşbaşı şekilde kesilmiş taze düve etinin, 

f. yine odun ateşinde, g.hiçbir ekstra yağ katkısı olmadan, 

h. kendi yağında kavrulması şeklindehazırlanmaktadır. 

3. SUNUM ŞEKLİ: 

a. 10 kişinin yiyeceği büyüklükteki bir tabağa tabak üstüne kadar pilav konularak, bu pilavın üzeri 350 gr dan daha az olmayacak kadar et kavurması ile kaplanarak ikram edilir, 

b. İkram, sırası ile şu şekildedir: 

i. yoğurt çorbası, 

ii. Etli pilav 

iii. irmik helvası, 

iv. çiçek bamya çorbası, 

v. Etli pilav, zerde ve meyve suyu aynı anda servis 

vi. Ekstra Etli pilav (talep edilirse) 

Üretim Alanı:

Konya İl Sınırları (Belirtilen özelliklere ve tereyağının Konya’da yetiştirilmiş hayvanların sütünden yapılmış olması şartıyla diğer yörelerde de üretilebilir) Coğrafi İşaretin Türü Mahreç İşareti ise Üretim Alanında Gerçekleşmesi Zorunlu Bulunan Özellikler: Pilavda kullanılan tereyağının üretildiği sütün Konya sınırlarında yetiştirilmiş hayvanlardan elde edilmiş olması gerekmektedir. 

Üretim Metodu:

Malzemeler : Pilavlıkpirinç (Baldo, Osmancık veya Java ), tereyağı (Konya tereyağı), nohut, karbonat, kuş üzümü (kişniş), büyükbaş hayvan kaval kemik suyu, kuş üzümü, taze düve veya dana kuşbaşı eti, etin kendi yağı, tuz, su, leğen (tercihen kalaylı bakır leğen), meşe veya çam dalı odunu, yoğurt çorbası, irmik helvası, çiçek bamyasından yapılmış bamya çorbası, zerde ve meyve suyu Pilavın hazırlanması  : Pirinç, ılık suda 45 – 60 dakika ıslatılır. Daha sonra soğuk suyla 4 – 5 sefer yıkanarak süzülür. İçine katılacak nohut kabuklarının ayıklanması için içine karbonat atılarak haşlanır. 

Kabukları ayıklanan nohudun, soğuk suyun altına soğutularak ovularak ikiye ayrılması sağlanır. Bakır leğen içinde eritilen tereyağına tam kavrulmadan süzülen pirinç ilave edilerek kevgirle karıştırılır. Pirinç kavrulurken sırasıyla tuz, nohut ve kuş üzümü ilave edilerek karıştırılmaya devam edilir. Pirincin üstünü iki parmak geçinceye kadar kaval kemiğinin kaynatılmasıyla elde edilmiş kemik suyu ilave edilir. Kaynayan pirinç suyunu çekince kalaylı bakır leğenin altında bulunan ve pilava ayrı bir tat ve hoş koku veren odun ateşi söndürülerek 30 (otuz) dakika kadar ağzı kapalı olarak dinlenmeye bırakılır.

Malzemelerin kullanımı

 Malzeme kullanım oranları ; % 70 pirinç, % 20 Tereyağı, % 5 nohut, % 3,5 Kişniş, % 1,5 tuz. Kavurmanın hazırlanması : Altında odun ateşi bulunan kalaylı bakır leğene etin kendi yağı atılarak kevgirle karıştırılır. Hafifçe pembeleşen yağa kuşbaşı şeklinde doğranmış et ilave edilir. Et, ara sıra karıştırılarak kendi suyunu salarak pişmesi sağlanır, suyunu çekince biraz daha kendi yağıyla birlikte kavurmaya devam edilir. Kendi yağının dışında kullanılan yağ kavurmanın tadını bozar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir