Harf ve Sayıların Marka Tescili nedir nasıl yapılır, harf veya sayıların tek başına veya bunların kombinasyonundan oluşan marka tescil koşullarını inceleyebilirsiniz. Ayırt edici niteliğe sahip olan harfler ve sayılar marka olarak tescil edilebilir.

 Bununla birlikte, stilize edilmemiş, özel biçim verilmemiş ve özgün bir niteliği bulunmayan standart karakterlerle yazılmış tek harfler ve tek basamaklı sayıların, başvurunun özel koşulları saklı kalmak kaydıyla,ayırt edici nitelikte olmadığı kabul edilir.


Harfler veya sayılar tertip tarzı itibariyle, ne kadar özgün ve alışılmadık ise ayırt edici niteliği o kadar güçlüdür. Dolayısıyla, bir harf veya sayı ticari hayatta yaygın bir şekilde kullanılan işaretlere ne kadar çok benzerse ayırt edicilik gücü de o kadar azdır.


Tek Rakamdan/Harften Oluşan Marka Başvuruları 

Standart yazı karakterleriyle yazılmış tek harf ya da rakamların kural olarak ayırt edici nitelikte olmadığı kabul edilir. Özgün bir tasarıma sahip tek harf ya da rakamların ise kural olarak ayırt edici niteliğe sahip olduğu kabul edilerek  tescil yapılabilir.Marka isim ve işaretlerin tescil kriterlerini Marka tescili başlıklı yazımızdan, başvuru yapacağınız marka araştırmaları ve kriterlerini Marka Sorgulama başlıklı yazımızdan, firma, şirket  ve marka isimlerini bulma yol ve yöntemleri Marka İsmi Bulma başlıklı yazımızdan ve en ucuz marka tescil başvuru, marka devir ve  marka yenileme fiyatlarını Marka Tescil Ücreti başlıklı yazılarımızdan inceleyebilirsiniz.


İki veya Daha Fazla Rakamdan/Harften Oluşan Marka Başvuruları 

İki veya daha fazla basamaklı sayılar ile iki veya daha fazla harften oluşan kelimelerin, kural olarak, ayırt edicilik niteliğine sahip olduğu kabul edilerek  başvuru tescil edilir.


Tescili talep edilen mal ya da hizmetle bağlantısı olabilecek herhangi bir şehri veya ülkeyi çağrıştıran harf ya da rakamlar da ayırt edicilikten yoksun ya da tanımlayıcı nitelikte olabileceği kabul edilerek  tescil başvurusu RED edilebilir.


Harf-Sayı Kombinasyonlarıdan Oluşan Marka Başvuruları

Harf ve sayı kombinasyonlarından oluşan işaretlerin, tescili talep edilen mal ya da hizmetler için tanımlayıcı bir nitelikte olmadığı sürece, kural olarak ayırt edicilik niteliğine sahip olduğu kabul edilerek marka tescil başvurusu tescil edilir. Örneğin; “Y2”, “T1”, “2e” “KL5” gibi harf ve sayı kombinasyonlarından oluşan marka işaretler ayırt edicili niteliğe sahiptir.


Bununla birlikte, tescili talep edilen mal ya da hizmetler için tanımlayıcı nitelikte olan harfler,rakamlar ya da bunların kombinasyonlarının, aynı zamanda ayırt edici niteliği haiz olmadığı kabul edilerek  tescil başvurusu RED edilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir