Haberlerimizden ilk siz haberdar olun

    Etkin Patent'den en son haberleri alın.

    ÖNE ÇIKANLAR

    11.HD 2021 90E. Faydalı Modeli ve Tasarım Hakkına Haksız Rekabetin Önlenmesi 

    9 Ocak 2023

    11.HD 2021 161 E. Tasarımların Hükümsüzlüğü Kararı

    9 Ocak 2023

    MEXİCO-DEEP INDIGO Patent Tecavüzü ve Haksız Rekabetin Tespiti

    9 Ocak 2023
    Facebook Twitter Instagram
    Facebook Twitter Instagram
    Etkin Patent
    Abone Ol
    • Anasayfa
    • Rehberler
      • Marka Makaleler
      • Patent Başvuru Kılavuzu
      • Coğrafi İşaretler
    • Emsal Davalar
      • Marka Davaları
      • Patent Davaları
    • Mevzuatlar
      • Ulusal Patent Mevzuatlar
      • Uluslararası Patent Mevzuatlar
      • Kalite Yönetmenlikler
    • Haberler
      • Patent Haberleri
      • Marka Haberleri
    • İletişim
    Etkin Patent
    Anasayfa » Yeni Sınai Mülkiyet Kanunun Getirdiği Önemli Değişiklikler
    Marka Makaleler

    Yeni Sınai Mülkiyet Kanunun Getirdiği Önemli Değişiklikler

    Bülent AYDINYazar Bülent AYDIN19 Mayıs 2022Güncelleme:19 Mayıs 2022Yorum yapılmamış7 Dakika Okuma
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp VKontakte Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Yeni Sınai Mülkiyet Kanunu, Marka, Patent, Faydalı Model,  Endüstriyel Tasarım tescil ve korumaya ilişkin önemli değişiklikleri özetini aşağıda bulabilirsiniz.

    Türkiye Cumhuriyet tarihinde çıkarılan ilk Sınai Mülkiyet Kanunu mevcut KHK’ ların (551, 554, 555 ve 556 sayılı KHK’lar) yerine alacak olup, mevcut hukuki sisteme de uyum sağlandığı gibi,  yenilikçi ekosisteme de önemli yansımaları olacaktır.

    Her bir değişiklik için ayrıntılı ve ayrı ayrı inceleme ve değerlendirme yapılması gerekmektedir. Ancak şimdilik Etkin Patent Genel Müdürü Bülent Aydın tarafından hazırlanan Kanunun önemli değişikliklerinin özetini aşağıda sunuyoruz.

    İÇİNDEKİLER

    • İtiraz Eden Markayı Kullandığı İspatlamalıdır.
    • Tescil Tarihi İtibariyle Beş Yıl Kullanılmayan Markaların İdare Tarafından İptal Edilmesi
    • Kötüniyetli başvurular reddedilecektir.
    • Markaların beraber yer alması mümkün hale geliyor.
    • Endüstriyel Tasarım tescil başvuruları için de yenilik araştırması yapılacak.
    • Faydalı Model başvurularına yenilik araştırması yapılma zorunluluğu getirildi.
      • DİĞER ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER


    İtiraz Eden Markayı Kullandığı İspatlamalıdır.


    Yeni Sınai Mülkiyet Kanunun ilgili hükümleri gereğince üçüncü taraflarca yapılan marka tescil başvurusuna yapılacak olan itirazlarda; itiraza gerekçe gösterilen marka şayet 5 yıldan fazla tescilli ise, kayıtlı mal ve hizmetlerde markanın ciddi bir şekilde kullandığını itiraz sahibinin ispat etmesi gerekecektir.

    Bu kanun maddesi nedeniyle önceden başkaları adına tescilli ancak kullanılmayan birçok markanın benzerin başkaları tarafından tescil şartlarının oluşması marka ismi sıkıntısı çekilen ticaret hayatında yeni fırsatlar ortaya çıkaracaktır. Yani binlerce tescilli ama kullanılmayan markaların birçok benzerinin tescil edilmesi olanaklı hale gelmektedir. Ancak bu durum önemli avantajlar sağladığı gibi dezavantajları da olacaktır.

    Bilindiği gibi gündelik konuşmalarımız için 200-250 kelime yeterli gelmektedir. Kimi ülkede bu oran bizden 5-6 kat daha yüksektir. Dolayısıyla her ne kadar Türkçe terimli marka ismi çok arzu edilse dahi, Türkçe terimlerin çok fazla marka, firma ve şirket isimleri  (Ticaret Unvanı) olarak kullanılması ve tescil edilmiş olması ve son beş yılda 800 bin marka tescil başvurusunun yapılmış olması da dikkate alındığında doğal olarak ayırt edici nitelikleri oldukça düşük olduğu kabul edilmektedir. Öte tarafta markalaşma aksiyonlarında tercih edilecek olan marka isim ve görsellerin en önemli unsuru ise ayırt edici niteliği yüksek olması gerekir. Aksi halde reklam ve tanıtım bütçeniz ne olursa olsun tanınmışlık sağlamak güçleşebileceği gibi, hiçbir emek ve maliyeti üstlenmeyen diğer aynı/benzer markaların da  tanınmışlıktan haksız yarar sağlayabileceği de aşikardır.

    Yine bilindiği gibi bu güne kadar birçok marka sahibi sadece markalarının kullanılmaması için,  üretim ve ticareti yapmadıkları birçok mal/hizmet sınıflarda tescil yaptıkları bilinmektedir. Dahası birçok orta ve büyük ölçekteki şirketler hem markalarını hem de firma isimlerini tüm sınıflarda tescil ettikleri de bilinmektedir.

    Bu arada bu yeni durum nedeniyle marka sorgulama dahil,  marka tescil başvuru öncesi iş ve işlemlerinin de artık konusunda uzmanlarınca yapılmasını zorunlu hale getirmektedir. Çünkü sadece önceden tescilli markaların incelenmesi değil, hem itiraz hem de sonradan olası lehe/aleyhe hukuki süreçlerde güçlü bir hukuki altyapının kurulması gerektirmektedir.

    Sonuç olarak yeni Sınai Mülkiyet Kanunu gereğince kullanılmayan markalara benzer binlerce yeni marka tescili mümkün hale gelmesi,  yeni marka isimleri arayan işletmeler için olumlu,  ancak önceki tescilli markaların en önemli özelliği olan ayırt edici niteliğinin zayıflamasına da sebebiyet verecek olması nedeniyle de tescilli marka sahiplerine olumsuz yansımaları olacaktır. Dolayısıyla da bu durum markalaşma stratejilerde farklı çözümlerin geliştirilmesi zorunlu hale getirmektedir.

    Etkin Patent olarak; zaten uzun süredir TBMM olan Kanunun bu vb. yenilikleri nedeniyle müvekkillerimizi sürekli bilgilendirdiğimiz gibi, farklı marka stratejileri de geliştirmeye başlamış ve bir çok müvekkil için de yenilikçi çözümler geliştirmiş durumdayız.    


    Tescil Tarihi İtibariyle Beş Yıl Kullanılmayan Markaların İdare Tarafından İptal Edilmesi


    Sınai Mülkiyet Kanunu talep halinde, tescil tarihi itibariyle beş yıl boyunca kullanılmayan marka adına kayıtlı mal/hizmetlerde kuruma iptal yetkisi vermektedir. İptal talebi markanın iptal edildiği tarih itibariyle hüküm doğuracağı gibi, marka sahibinin kayıtlı mal/hizmetlerin tümü ve/veya kısmi olarak ciddi şekilde kullanımı ispat edilmesi halinde talep tümden ve/veya kısmen reddedilecektir.

    Avrupa Birliği direktifine göre bütün Avrupa Birliği ülkeleri yedi yıl içerisinde idari iptale geçmek zorunda olması da göz önünde bulundurularak ilgili Kanun maddesine eklenen geçici madde ile yedi yıllık bir geçiş süreci  tanımlamıştır. Yani 7 yıl sonra Türk Patent talep halinde kullanılmayan markaları iptal yetkisini kullanmaya başlayacaktır.

    Ancak; Sınai Mülkiyet Hakları da mülkiyet hakkı olup,  Anayasa ile güvence altına alınmış olması nedeniyle bir kısım sorunlar yaşanabileceğinden günü geldiğinde olası sorunları bertaraf eden ilave  yasal düzenlemelerin de ayrıca yapılacağı kanaatindeyiz.

    Kötüniyetli başvurular reddedilecektir.


    Yeni kanun kapsamına “Kötü niyetli başvurular reddedilecektir.” hükmü getirilmiştir.  Önceki KHK’ de her ne kadar ilgili madde yer almamış olsa da, onlarca oluşmuş içtihatlar nedeniyle başvurunun kötüniyetli olduğu ispatlanması halinde Mahkemeler sıklıkla hükümsüzlük/İptal kararı vermiştir. Bu kanın kapsamında da kötüniyete ilişkin iddia ve gerekçeler Medeni kanun kapsamında değerlendirilmesi gerektiğinden İdare tarafından değil de yine Mahkemeler tarafından ret gerekçesi olarak kabul edileceği kanaatindeyiz. Ancak özellikle YİDK iptal davalarında itiraz gerekçeleri dava aşamalarında  genişletilemeyeceğinden mutlaka ilk itirazlarda gerekçe olarak gösterilmesi gerekir.

    Markaların beraber yer alması mümkün hale geliyor.


    Marka sahibinden yazılı muvaffakat alınması koşuluyla önceden tescilli aynı marka, aynı mal ve hizmetlerde bir başkası adına da tescil edilebilecektir.

    Bu madde, tescilli markanın asıl kullanıldığı mal/hizmetlerde değil de, daha çok kayıtlı ama kullanılmayan diğer mal/hizmetlerde uygulanabilir olabileceği kanaatindeyiz. Özellikle kayıtlı ama kullanılmaması nedeniyle İptal koşullarını taşıyan markaların dava yoluyla iptali her iki taraf içinde oluşabilecek maddi ve manevi zararları üstlenmektense, markaların birlikte tescilli olmasının tercih edileceği kanaatindeyiz.


    Endüstriyel Tasarım tescil başvuruları için de yenilik araştırması yapılacak.

    Önceki KHK hükümlerine göre, Endüstriyel Tasarım Tescil başvuruları dışsal denetime tabi tescil süreci işletmekteydi. Yani tasarımların 6 aylık bülten yayınında herhangi bir itirazın olmaması halinde tasarım tescil ediliyordu. Bu durum; aslında yenilik unsuru taşımayan birçok tasarımın tesciline ve bu tasarımların kullanılarak diğer üçüncü taraflar üzerinde baskı aracı olarak sıklıkla kullanılmasına sebebiyet vermekteydi.

    Dahası Mahkemeler ilgili tescil süreci nedeniyle davalının tasarımın yenilik unsuruna sahip olmadığını ispatlama şansı olduğundan; tedbir, mal toplatma vs. etkin hukuki yaptırımlar uygulamaması nedeniyle de piyasa hak ettiği ölçüde tasarım tescilini önemsemiyordu.

    Oysa yeni kanun maddesiyle Endüstriyel Tasarım Tescil başvurularının yenilik araştırmasının yapılacak olması nedeniyle olası hukuki süreçlerde etkin yaptırımlar uygulanabilecek olması, özellikle Ar-ge departmanları başta olmak üzere şahıs ve şirketlerin bundan böyle daha çok tasarımların geliştirilmesini sağlayacağı gibi, daha çok katma değerli ürünlerin ortaya çıkmasına ve tasarımla markalaşmayı da  önemli katkıları olacağı kanaatindeyiz.


    Faydalı Model başvurularına yenilik araştırması yapılma zorunluluğu getirildi.



    Bilindiği gibi patentler için araştırma ve inceleme zorunluluğu olması nedeniyle özellikle hukuki süreçlerde yaptırım gücünün oldukça yüksek olmasına karşın, önceki KHK hükümlerine göre faydalı model başvurularında yenilik araştırması olmadığından tıpkı tasarım tescillerinde olduğu gibi yaptırım gücü de zayıf kalmaktaydı.

    Yeni kanun ile birlikte yenilik unsuru taşımayan ve yaptırım gücü oldukça düşük faydalı model tescilleri önlenebileceği gibi, gerçekten yenilik unsurlarına sahip faydalı modellerin de yaptırım gücü nedeniyle, hak sahiplerine önemli kazanımlar sağlayacağı, dolayısıyla daha çok katma değer üreten buluşların çoğalmasına da katkı sunacaktır.



    DİĞER ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER


    Her biri gerçekten ekosistem içinde önemli yansımaları olacak değişikler özet olarak;

    – Türkiye Cumhuriyet tarihinde çıkarılan ilk Sınai Mülkiyet Kanunu mevcut KHK’ ların (551, 554, 555 ve 556 sayılı KHK’lar) yerine alacak olup, mevcut hukuki sisteme de uyum sağlanmaktadır.

    – Tesciller daha kısa süre içinde sonuçlanacak (6 aylık süreler 3 aya, 3 aylık süreler ise 2 aya indi.)

    – Yenilemeleri zamanda yapılmayan Patent/Faydalı Model tescillerinin, Türk Patent’in ilgili hak kaybının hak sahibine tebliğ tarihinden itibaren 2 ay içinde üstelik mücbir sebep göstermeksizin yenileme yapılmasına olanak sağlanmaktadır.

    – İncelemesiz Patent kalkıyor. Artık tüm patent başvuruları incelemeli patent şeklinde olacak.

    – Patent ve Faydalı model başvurularının bülten yayınına yapılacak olan itirazların, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından değerlendirme zorunluluğu getirilmesi nedeniyle haklı itirazlar dava konusu yapılmadan Türk Patent nezdinde iptal edilebilecek.

    – Patent tescil sonrası, dava konusu yapılmasına gerek kalmadan  6 ay içinde menfaati olanlar itiraz edebilecek.

    – Patentlerde tescil sonrası itiraz hakkı getiriliyor.  Böylece mahkemelere gitmek yerine belge yayınından sonraki 6 ay içinde menfaati olanlar tescile itiraz edebilecek.

    – Bundan böyle Akademisyenlerin buluşlarının hak sahibi çalıştığı Üniversitenin olacak.

    – Patent ve Faydalı modellerde kullanım zorunluğu devam edecek ancak kullanım belgesi sunma şartı kalkıyor.

    Sonuç olarak gerçekte yenilikçi ekosistemimizde önemli ölçüde olumlu etkileyecektir. Üretilen tüm Sınai ve Mülkiyet Hakları bu Kanunla önemli ölçüde hem koruma sağlaması hem de güçlü yaptırım gücü nedeniyle çok daha fazla ve katma değer üreten buluş ve tasarımların ortaya çıkasına önemli katkıları olacağı görüşündeyiz.

    Her yeni değişiklik kendi başına ayrıntılı inceleme ve değerlendirme sonrası yeniden strateji geliştirilmesi gerekir. Dolaysıyla Kanunun getirdiği önemli değişikler hakkında daha ayrıntılı incelemelerimiz süreç içinde paylaşmaya gayret göstereceğiz.

    Paylaş. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp Email
    Önceki Makale5651 Sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi
    Sonraki Makale Tescil Sorgulama
    Bülent AYDIN
    • Website
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • LinkedIn

    2005 yılında kurulan Etkin Patent' in kurucu ortağı olup, 17 yıldır Yurtiçi/Yurtdışı şahıs ve şirketlere marka, patent, tasarım başvuru, tescil ve danışmanlık hizmetleri vermektedir. Ayrıca, marka şehir proje kapsamında patent, web tasarım, emlak, OSGB hizmet alanlarında, kendisi ve sahibi olduğu Etkin Patent nam ve hesabına 2014 yılında 210 adet yeni marka geliştirmiş ve bu markaların tümü kendisine özel web sayfaları ve sosyal medya hesaplarıyla birlikte aktif olarak hizmet vermektedir.

    Son Gönderiler

    2023 Marka tescil ücreti

    1 Ocak 2023

    Markalaşma Süreci Stratejileri Nedir Nasıl Olur

    3 Haziran 2022

    Marka Tescil Firmaları Ofisleri ve Danışmanların Seçimi

    3 Haziran 2022

    Marka Tescil Başvurusu Nasıl Yapılmalıdır

    3 Haziran 2022

    Cevap bırakın Iptal Et

    Marka Başvurusu Etkin Patent
    Öne Çıkanlar

    Serbest İşçi Buluşları

    10 Mayıs 2022

    Markanın Koruma Süresinden Sonraki Benzer Marka Başvuru

    12 Mayıs 2022

    Markada Tanınmışlık Kavramı ve Unsurları

    12 Mayıs 2022

    Markada Tanınmışlığın Tespitinde Uygulanacak Kriterler

    12 Mayıs 2022
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    SON GÖNDERİLER
    Patent Davaları

    11.HD 2021 90E. Faydalı Modeli ve Tasarım Hakkına Haksız Rekabetin Önlenmesi 

    Yazar Bülent AYDIN9 Ocak 20230

    “İçtihat Metni” MAHKEMESİ : BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ7. HUKUK DAİRESİTaraflar arasında görülen davada Sakarya 3. Asliye…

    11.HD 2021 161 E. Tasarımların Hükümsüzlüğü Kararı

    9 Ocak 2023

    MEXİCO-DEEP INDIGO Patent Tecavüzü ve Haksız Rekabetin Tespiti

    9 Ocak 2023

    “Geliştirilmiş Vakumlu Cam Tüp”  Faydalı Modelin Hükümsüzlüğü Patentinin Sicilden Terki

    7 Ocak 2023

    Haberlerimizden ilk siz haberdar olun

    Etkin Patent'den en son haberleri alın.

    Hakkımızda
    Hakkımızda

    Etkin Patent Tic. Ltd. Şti. Sınai Mülkiyet Haklar alanında hizmet veren Türk Patent ve Marka Kurumu'na (TÜRKPATENT) kayıtlı Marka Patent vekillik sirketidir. ETKİN PATENT TİC.LTD.ŞTİ. İstanbul merkez ofisi ve 32 şube ve iştirakleriyle 17 yıldır binlerce müvekkillerine Sınai Mülkiyet Haklar alanında hizmet vermektedir.

    SON YAZILAR

    11.HD 2021 90E. Faydalı Modeli ve Tasarım Hakkına Haksız Rekabetin Önlenmesi 

    9 Ocak 2023

    11.HD 2021 161 E. Tasarımların Hükümsüzlüğü Kararı

    9 Ocak 2023

    MEXİCO-DEEP INDIGO Patent Tecavüzü ve Haksız Rekabetin Tespiti

    9 Ocak 2023
    Son Yorumlar
      Facebook Twitter Instagram YouTube
      • Etkin Blog Anasayfa
      Telif hakkı © 2023 Etkin Patent - Tüm hakkı saklıdır.

      Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.