Marka tescili nasıl yapılır, Marka ismi tescil başvurusu nasıl yapılır, logo ve isim tescili nasıl alınır, tüm ayrıntılar Etkin Patent’ te bulabilirsiniz. Marka tescili için öncelikle marka isim ve logonun konunun uzmanı tarafından ayrıntılı sorgulama, çok yönlü araştırma sonucunda elde edilen verilerin işin uzmanı tarafından ayrıntılı incelenmesi gerekir.
Etkin Patent, marka tescili veya başvurusunun nasıl yapılacağının en önemli süreci olan ön inceleme aşamasında, marka tesciline konu marka isim veya logonun ilgili yasal mevzuatlara uygunluğunu incelediği gibi, gerek marka tescil sürecinde gerekse de tescil sonrası üçüncü taraflarca bir şekilde marka benzerliği ve/veya iltibas tehlikesinin varlığı gerekçe gösterilerek olası itiraz ve dava süreçlerinde başvuru lehine sonuçlar doğuracak şekilde her başvuru için ayrı ayrı güçlü ve etkin hukuki koruma sağlayacak uygulama, strateji ve çözümler geliştirmektedir. Kısaca marka tescili nasıl yapılır, nasıl alınır, tescil süreci ve sonrası olası itiraz ve davaların muhtemel sonuçları ve lehe sonuç alınabilecek hukuki argümanlara sahip olup olmadığının ayrıntılı incelenmesi ve değerlendirmesi gerekmektedir.
Marka tescil kriterlerini, re’sen veya itiraz üzerine ret gerekçelerini, marka benzerliği dahil ayrıntılı bilgileri Marka Tescili başlıklı yazımızı mutlaka incelemenizi öneriyoruz.
Hemen belirtmek gerekir ki elbette marka tescil başvurusu için marka vekil ve/veya vekil patent firma zorunluluğu yok ama sonradan telafisi güç zararlarla karşılaşmamak için konusunda uzman ve deneyimli danışman ve uzmanlarla çalışmanın önemli kazanımları olacağının göz ardı edilmemesi gerekir.
Marka tescili yapılacak isim ve logonun marka sorgulama, araştırma ve incelenmesinden sonra, marka tescil ve hukuki kriterlere uygun ise, marka tescil başvuru ücreti ödemek şart ve koşuluyla marka tescil başvurusu yapılır. Marka veya logo başvurusu online yapılmakta ve gün içinde resmi TÜRKPATENT başvuru alındı belgesi başvuru sahibine gönderilmektedir.
Marka tesciline konu marka isim ve logonun tescil kriterlerine sahip olması halinde, TÜRKPATENT başvuruyu markalar bülteninde yayınlanmasına karar verir. Marka bülten yayının iki ay sürmekte ve bu süre içinde üçüncü tarafların itirazına tabi tutulmaktadır. Bu süre içinde herhangi bir itirazın olmaması halinde de başvuru sahibine, marka tescilinin kesinleştiği ancak iki ay içinde marka tescil belge düzenleme ücretinin ödenmesini, aksi takdirde başvurunun hükümsüz kalacağını bildirmektedir.
İlgili ücret ve işlemler tamamlandıktan sonra da takriben 10 gün içinde marka tescili belgesi başvuru sahibine teslim edilmektedir.
Bu arada hemen hatırlatmak gerekir ki; marka isim veya logo tescil başvurularının marka sahibinin bizzat kendisi yapması halinde başvuru ve marka tescil belge düzenleme ücretleri online işlem ücretlerinden oldukça pahalıdır. Yani online işlem yapmak ücretler bakımından da başvuru sahibine avantaj sağlamaktadır.
Marka tescil sorgulama nasıl yapılır
Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) veri tabanındaki daha önceden tescilli markalar arasında aynı/benzer markalar olup olmadığını araştırabilirsiniz. Marka tescil sorgulamanın nasıl yapılacağını marka sorgulama sayfamızdaki videodan izleyebilir ve yine aynı sayfadaki linklerden sorgulama, araştırma ve inceleme yapabilirsiniz.
Marka isimlerinin araştırma, inceleme ve değerlendirmelerinin, tıpkı bir alan adı gibi değerlendirilmemesi gerekir. Bir alan adına küçük bir değişiklik yaparak tahsis ve tescil edilebilir ama marka isimleri, ayırt edici nitelikleri, asli ve baskın unsurları, ilave eklerin ayrım gücünün var olup olmadığı vb. onlarca kriterin bir uzman tarafından incelemesi gerekir.
Etkin Patent marka sorgulama ve incelemelerini olası re’ sen ret kararları, üçüncü tarafların olası bülten yayınındaki itirazları ve/veya bir şekilde dava konusu yapılması halinde muhtemel sonuçlarının ne olacağını yazılı olarak bildirmektedir.
İletişim adreslerimizden marka ve patent vekillerimiz ve danışmanlarımızdan konuya ilişkin ayrıntılı bilgileri alabilirsiniz.
Bu arada hemen hatırlatmak gerekir ki; marka isim veya logo tescil başvurularının marka sahibinin bizzat kendisi yapması halinde başvuru ve marka tescil belge düzenleme ücretleri online işlem ücretlerinden oldukça pahalıdır. Yani online işlem yapmak ücretler bakımından da başvuru sahibine avantaj sağlamaktadır.