Haberlerimizden ilk siz haberdar olun

    Etkin Patent'den en son haberleri alın.

    ÖNE ÇIKANLAR

    11.HD 2021 90E. Faydalı Modeli ve Tasarım Hakkına Haksız Rekabetin Önlenmesi 

    9 Ocak 2023

    11.HD 2021 161 E. Tasarımların Hükümsüzlüğü Kararı

    9 Ocak 2023

    MEXİCO-DEEP INDIGO Patent Tecavüzü ve Haksız Rekabetin Tespiti

    9 Ocak 2023
    Facebook Twitter Instagram
    Facebook Twitter Instagram
    Etkin Patent
    Abone Ol
    • Anasayfa
    • Rehberler
      • Marka Makaleler
      • Patent Başvuru Kılavuzu
      • Coğrafi İşaretler
    • Emsal Davalar
      • Marka Davaları
      • Patent Davaları
    • Mevzuatlar
      • Ulusal Patent Mevzuatlar
      • Uluslararası Patent Mevzuatlar
      • Kalite Yönetmenlikler
    • Haberler
      • Patent Haberleri
      • Marka Haberleri
    • İletişim
    Etkin Patent
    Anasayfa » Marka Hakkına Tecavüz ve Haksız Rekabetin Önlenmesi
    Marka Davaları

    Marka Hakkına Tecavüz ve Haksız Rekabetin Önlenmesi

    Bülent AYDINYazar Bülent AYDIN18 Mayıs 2022Güncelleme:18 Mayıs 2022Yorum yapılmamış3 Dakika Okuma
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp VKontakte Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    YARGITAY 11. Hukuk Dairesi 2007/3574 E. , 2008/11727 K.

    Marka Hakkına Tecavüz ve Haksız Rekabetin Önlenmesi; davalının 01.01.2005 tarihinden önce Sağlık Bakanlığı’na başvurması hukuka aykırıdır.

    Özet: Davacı adına daha önce ruhsatlandırılmış İlaç test sonuçlarının ve klinik çalışmalarının yer aldIğI verİ dosyasI referans gösterilerek davalı tarafça kısaltılmış ruhsat başvurusu yapılması yasal hakkın kullanımından İbaret olup haksIz rekabet tehlİkesİne yol açan eylem olarak değerlendirilemez. İçtihat Metni Taraflar arasında görülen davada (Ankara Altıncı Asliye Ticaret Mahkemesince verilen 27.12.2006 tarih ve 2006/457-2006/599 sayılı kararın Yargıtay’ca incelenmesi duruşması olarak davacı vekili tarafından istenmiş olmakla, temyiz dilekçesinin süresinde verildiği anlaşıldıktan ve dava dosyası için tetkik hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlenildikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:

    Davacılar vekili, müvekkillerinden U… S.A.’nın büyük çabaları sonucunda Levosetirizin etken maddesini bulduğunu, bu maddeyi ilaç olarak geliştirdiğini ve X… ticari markalı bu ilaç için ilk defa 03.01.2001 tarihinde Gümrük Birliği alanında ruhsat aldığını, diğer davacı U… P… A.Ş/nin ise aynı ilaca Türkiye’de ruhsat verilmesi için Sağlık Bakanlığı’na başvurduğunu ve 06.05.2005 tarihli, 117/50 numaralı pazarlama ruhsatını edindiğini, davacı U… P… A.Ş.’nin X… ilacına ruhsat almak için Sağlık Bakanlığı’na sunduğu verilerin, esasen diğer davacı U… SA’nın mülkiyetinde olan iş ürünleri olduğunu, bu verilerin TRIPS Anlaşması’nın 39, Paris Konvansiyonumun 10, TTK’nın 56, 57. maddeleri ile korunduğunu, davacıların veriler üzerindeki haklarının Beşeri ve Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliği’nin 9/1 (a) (3) maddesine göre, ilacın ilk defa ruhsatlandırıldığı tarihten itibaren 6 yıl süre ile veri imtiyazı tanımak suretiyle de jenerik başvurularına karşı idari alanda da korunduğunu, bu süre içinde jenerik ilaçlar için ruhsat başvurusunda bulunulmayacağını, davalı şirketin ise levosetirizin etken maddeli bir jenerik ürüne ruhsat alabilmek için 01.01.2005 tarihinden önce Sağlık Bakanlığı’na başvurduğunu, davalı başvurusunun hukuka aykırı olduğunu ve TTK’nın 57/5, 8,10. maddesi gereğince davalı eyleminin haksız rekabet teşkil ettiğini ileri sürerek, davalının davacıların X… isimli ilacına ilişkin veriler üzerindeki haklarına tecavüz ve haksız rekabet teşkil eden fiillerin tespit ve men’ine, fiillerin TRIPS Anlaşması’nın 39, Paris Konvansiyonumun ıo. maddesi gereğince veri haklarına tecavüz tehlikesi oluşturduğunun tespit ve men’ine, maddi durumun ortadan kaldırılmasına, hükmün ilanına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

    Davalı vekili, müvekkilinin Sağlık Bakaniığı’na yaptığı başvurunun yasal düzenlemelere uygun olduğunu savunarak, davanın reddini istemiştir. Mahkemece iddia, savunma ve dosya kapsamına göre, dava tarihi itibariyle Sağlık Bakanlığı’nca davalıya henüz verilmiş bir ruhsat bulunmadığı, bu durumda davalı eyleminden davacıların bu aşamada zarar görmüş olmasının mümkün olmadığı, Sağlık Bakanlığı tarafından davalı yana orijinal veya jenerik ruhsat ilac ı verilmesi halinde davacıların, idari işlemin iptali için ıaan yargıya başvurabileceği, dava tarihi itibariyle davalı eyleminin sadece Sağlık Bakanlığı’na ruhsat başvurusunda bulunmak olup, henüz başvurunun mevzuata uygun olup olmadığı ve davalıya ruhsat verilip verilmeyeceğinin idarece incelenmediği, bu aşamada davacıların dava açma haklarının doğmadığı gerekçesiyle, davanın reddine karar verilmiştir. Karar, davacılar vekilince temyiz edilmiştir.

    Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına ve davacı adına daha önce ruhsatlandırılmış ilaç test sonuçlarının ve klinik çalışmaların yer aldığı veri dosyası referans gösterilerek ve Tıbbi Farmasötik Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliği’nin 9/a bendine dayalı olarak davalı tarafça kısaltılmış ruhsat başvurusu yapılmasının, ilaç ruhsatı başvurusunun kabul veya reddine karar vermekle yetkili makam olan Sağlık Bakanlığı nezdinde yasal düzenlemeden kaynaklanan başvuru hakkının kullanılmasından ibaret olması nedeniyle, TTK’nm 56 vd. maddeleri uyarınca haksız rekabet tehlikesine yol açan eylem olarak nitelendirilemeyecek bulunmasına göre, davacı vekilinin tüm temyiz itirazları yerinde değildir.

    Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı, davacı vekilinin bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün (ONANMASINA), temyiz ilam harcının temyiz eden davacılardan alınmasına, 23.10.2008 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.

    Paylaş. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp Email
    Önceki MakaleMarka Başvurusunda Ayırt Edicilik
    Sonraki Makale Haksız Rekabetin Ref ve Meni Talebi
    Bülent AYDIN
    • Website
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • LinkedIn

    2005 yılında kurulan Etkin Patent' in kurucu ortağı olup, 17 yıldır Yurtiçi/Yurtdışı şahıs ve şirketlere marka, patent, tasarım başvuru, tescil ve danışmanlık hizmetleri vermektedir. Ayrıca, marka şehir proje kapsamında patent, web tasarım, emlak, OSGB hizmet alanlarında, kendisi ve sahibi olduğu Etkin Patent nam ve hesabına 2014 yılında 210 adet yeni marka geliştirmiş ve bu markaların tümü kendisine özel web sayfaları ve sosyal medya hesaplarıyla birlikte aktif olarak hizmet vermektedir.

    Son Gönderiler

    Kötüniyetle Yapılan Marka Başvurusunun İtiraz Üzerine Reddi

    16 Aralık 2022

    11.HD  2016 12010 E. İncelemeli Patentin Hükümsüzlüğü Kararı

    14 Aralık 2022

    PINAR DOYUM ve DOYDUM YİDK İptal Davası

    25 Kasım 2022

    11. HD  2012/9275 E. Markaya Tecavüzün Tespiti Kararı 

    29 Ekim 2022

    Cevap bırakın Iptal Et

    Marka Başvurusu Etkin Patent
    Öne Çıkanlar

    Serbest İşçi Buluşları

    10 Mayıs 2022

    Markanın Koruma Süresinden Sonraki Benzer Marka Başvuru

    12 Mayıs 2022

    Markada Tanınmışlık Kavramı ve Unsurları

    12 Mayıs 2022

    Markada Tanınmışlığın Tespitinde Uygulanacak Kriterler

    12 Mayıs 2022
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    SON GÖNDERİLER
    Patent Davaları

    11.HD 2021 90E. Faydalı Modeli ve Tasarım Hakkına Haksız Rekabetin Önlenmesi 

    Yazar Bülent AYDIN9 Ocak 20230

    “İçtihat Metni” MAHKEMESİ : BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ7. HUKUK DAİRESİTaraflar arasında görülen davada Sakarya 3. Asliye…

    11.HD 2021 161 E. Tasarımların Hükümsüzlüğü Kararı

    9 Ocak 2023

    MEXİCO-DEEP INDIGO Patent Tecavüzü ve Haksız Rekabetin Tespiti

    9 Ocak 2023

    “Geliştirilmiş Vakumlu Cam Tüp”  Faydalı Modelin Hükümsüzlüğü Patentinin Sicilden Terki

    7 Ocak 2023

    Haberlerimizden ilk siz haberdar olun

    Etkin Patent'den en son haberleri alın.

    Hakkımızda
    Hakkımızda

    Etkin Patent Tic. Ltd. Şti. Sınai Mülkiyet Haklar alanında hizmet veren Türk Patent ve Marka Kurumu'na (TÜRKPATENT) kayıtlı Marka Patent vekillik sirketidir. ETKİN PATENT TİC.LTD.ŞTİ. İstanbul merkez ofisi ve 32 şube ve iştirakleriyle 17 yıldır binlerce müvekkillerine Sınai Mülkiyet Haklar alanında hizmet vermektedir.

    SON YAZILAR

    11.HD 2021 90E. Faydalı Modeli ve Tasarım Hakkına Haksız Rekabetin Önlenmesi 

    9 Ocak 2023

    11.HD 2021 161 E. Tasarımların Hükümsüzlüğü Kararı

    9 Ocak 2023

    MEXİCO-DEEP INDIGO Patent Tecavüzü ve Haksız Rekabetin Tespiti

    9 Ocak 2023
    Son Yorumlar
      Facebook Twitter Instagram YouTube
      • Etkin Blog Anasayfa
      Telif hakkı © 2023 Etkin Patent - Tüm hakkı saklıdır.

      Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.