Dini Değerleri ve Sembolleri İçeren Marka Tescil Başvuruları re’sen ret gerekçelerini, neden tescil edilmeyeceği ve diğer ayrıntıları buradan inceleyebilirsiniz.“Dini değerleri ve sembolleri içeren markalar” tescil edilemez.
Toplumun ve toplumu oluşturan bireylerin dini duygularını zedeleyici, bu duyguları istismar etme ve çıkar sağlama amacı ve etkisi taşıyan işaretler 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanun’un 5/1 (h) maddesi kapsamda değerlendirilerek marka başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumu (Türk Patent) tarafından resen reddedilir.
Bir marka işaretin 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanun’un 5/1 (h) maddesi kapsamında değerlendirilmesinde iki temel unsur dikkate alınır:
1 Toplumda sadece dini bir terim ya da sembol olarak kullanılan ya da doğrudan dini bir çağrışım yapan işaretleri münhasıran ya da esas unsur şeklinde içeren marka işaretler bu kapsamda değerlendirilir. (Örneğin, “Allah”, “Hz. Muhammed”, kutsal kitapların isimleri v.b.)
2 Dini bir içerik ve anlama sahip olmakla birlikte başka alanlarda da kullanılması, ya da doğrudan dini çağrışım yapan bir ibare olmaması gibi nedenlerle doğrudan dini değerlere atıfta bulunmayan işaretler kural olarak bu kapsamda değerlendirilmez. Bununla birlikte, nihai değerlendirmede, mal ve hizmetlerin niteliği de dikkate alınarak işaretin toplumun genelinde bırakacağı etki ve algılanma ihtimali esas alınır. Bu kapsamda, öncelikle ve doğrudan dini bir çağrışım yapan ya da dini değerleri zedeleme ihtimali bulunan işaretler bu kapsamda değerlendirilmektedir.
İÇİNDEKİLER
Kutsal Kelimelerin Başvuruları
Bir dinin mensupları için kutsal sayılan işaret ve adlandırmaları münhasıran ya da esas unsur şeklinde ihtiva eden ve doğrudan dini bir çağrışım yapan “Allah”, “Kur’an”, “Tevrat”, “İncil” gibi ibareleri barındıran marka tescil başvuruları 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanun’un 5/1 (h) maddesi kapsamında değerlendirilerek Türk Patent ve Marka Kurumu (Türk Patent) tarafından reddedilir.
Kutsal Mekânlar ve/veya İsimlerin Başvuruları
Dinler için kutsal sayılan Kâbe, Mescid-i Aksa, cami, kilise, sinagog gibi mekânların fotoğraf, resim ya da isimlerini münhasıran veya esas unsur şeklinde içeren marka işaretler kural olarak 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanun’un 5/1 (h) maddesi kapsamında değerlendirilerek marka başvuru Türk Patent tarafından reddedilir. İlgili ibarenin “Ayasofya”, “Sultanahmet Camii” gibi ilgili din mensupları ya da toplumun geneli tarafından bilinen kutsal bir mekânın adı olması halinde başvuru, 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanun’un 5/1 (h) maddesi kapsamında değerlendirilir.Marka isim ve işaretlerin tescil kriterlerini Marka tescili başlıklı yazımızdan, başvuru yapacağınız marka araştırmaları ve kriterlerini Marka Sorgulama başlıklı yazımızdan, firma, şirket ve marka isimlerini bulma yol ve yöntemleri Marka İsmi Bulma başlıklı yazımızdan ve en ucuz marka tescil başvuru, marka devir ve marka yenileme fiyatlarını Marka Tescil Ücreti başlıklı yazılarımızdan inceleyebilirsiniz.
Din, Mezhep veya Tarikatların Adlarını İçeren Başvurular
Din, mezhep veya tarikatların adlarını ya da bunların mensuplarına verilen adlandırmaları münhasıran ya da esas unsur olarak içeren marka işaretler 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanun’un 5/1 (h) maddesi kapsamında değerlendirilerek marka tescil başvurusu Türk Patent tarafından reddedilir.. (Örneğin, “Hıristiyan”, “Müslüman”, “Musevi”, “Nakşibendi”, “Protestan” vb.).
Bununla birlikte, din, mezhep ya da tarikat adlarını ve bunlara ilişkin unvanları içermekle birlikte, ihtiva ettiği diğer unsurlarla birlikte bir bütün olarak dini bir çağrışım yapmayan kelime ve şekille ise Türk Patent ve Marka Kurumu (Türk Patent) tarafından markalar bülteninde yayınlanmasına karar verilir. (Örneğin, İslam Albayrak).
Kutsal Sözcükler, Şahıs İsimleri, Sembolik Kavramların Başvuruları
Bir dinin mensupları için kutsal sayılan sözcükler, şahıs isimleri veya sembolik kavramları münhasıran veya esas unsur şeklinde içeren işaretler, ibarenin sadece dini bir terim/işaret olarak kullanılması ve bu nedenle doğrudan ilgili anlamda dini çağrışım yapan bir işaret olması halinde 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanun’un 5/1 (h) maddesi kapsamında değerlendirilerek marka başvurusu Türk Patent tarafından reddedilir. (Örneğin, “Rahman”, “Vedud”, “Tanrı”, “Meryem Ana” ve bunlara ilişkin semboller). Bu tür isim ya da sembolleri içermekle birlikte ihtiva ettiği diğer unsurlarla birlikte bir bütün olarak dini bir çağrışım yapmayan işaretler bu kapsama girmez.