Denizli Ticaret Odası (DTO) tarafından, Denizli ihracatının yüze 10’unu karşılayan, Çürüksu Vadisi’ndeki bölgede bulunan doğal taş ürünü mermere “Denizli Traverteni” adıyla coğrafi işaret belgesi alındıı. 

Belge alım töreninde konuşan Denizli Valisi Abdülkadir Demir, gelişmiş toplumlarda en büyük farklılığın markalaşan ürünler ve kurumlar olduğunu belirterek, ekonomi ve üretimde dünyada büyük bir gelişme gösteren Türkiye’nin markalaşmada da daha fazla mesafe kat etmesi gerektiğini söyledi. Alınan tescil belgesiyle markalaşma konusunda Denizli’de önemli adım atıldığını vurgulayan Demir, “Denizli’nin geleceği için çok önemli işaret taşlarından birini daha hayata geçiriyoruz” dedi.

DTO Başkanı Necdet Özer de Denizli’nin gelişimini ihracata dayalı üretim yaparak sağladığını kaydederek, dünya piyasalarına entegre olan yapının devamı için üretimin yanında doğal değerlerin iyi korunarak Ar-Ge ve markalaşmanın ön plana alınması gerektiğini söyledi. Dünyaca ünlü Pamukkale ören yerinin çevresindeki Çürüksu Vadisi’nin doğal taş travertene sahip olduğunu dile getiren Özer, şunları söyledi: “Bu doğal taş, dokusu ve kalitesiyle Türkiye ve dünyada önemli bir yere sahiptir. 

Traverten taşının tescil süreci

Travertenin en yoğun üretiminin yapıldığı yer Denizli bölgesidir. Traverten adıyla bilinen bu doğal taşa, ‘Denizli Traverteni’ olarak Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alınması için 2008 yılının ocak ayında başlayan çalışmalarımız 2011 yılı sonunda sonuçlanmış, Türk Patent Enstitüsü’ne “Denizli Traverteni” menşei adıyla tescili yaptırılmıştır. Tescilin, Denizli’de son 10 yılda hızla gelişen sektörün kaliteli ve markalı üretime geçmesinde büyük yarar sağlayacağına inanıyorum.”

 Mermer sektörünün, tekstilin ardından yatırım ve istihdamda kentteki ikinci önemli sektör olduğuna, ihracatının da 268 milyon dolara ulaştığına dikkati çeken Özer, “Denizli Traverteni” markasının adı ve sembolüyle sektöre katma değeri olacağını dile getirdi. Özer, Denizli Belediyesi tarafından başlatılan üst yapı çalışmaları ile valilik hizmet binası inşaatında traverten ve mermerin kullanılmasının da kente özgü travertenin tanıtımına önemli katkı sağladığını vurguladı. 

Törende konuşan AK Parti Milletvekili Mehmet Yüksel de Denizli’nin tüm ürünlerinin mermer gibi tescillenmesi ve dünyaya taşınması gerektiğini belirterek, “Bu ürünlerin kütle olarak değil de işlenerek ihracatının yapılması ve katma değerinin artırılması, ülke menfaatleri açısından çok önemlidir” dedi. Törenin ardından Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ’ın moderatörlüğünde, Marka Uzmanı Muhterem İlgüner, Yazar Dr. Rüştü Bozkurt, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakülkesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Özkul, Türk Patent Enstitüsü Coğrafi İşaret Uzmanı Neşe İloğlu’nun katıldığı patent ve marka konulu bir panel düzenlendi. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir