Haberlerimizden ilk siz haberdar olun

    Etkin Patent'den en son haberleri alın.

    ÖNE ÇIKANLAR

    11.HD 2021 90E. Faydalı Modeli ve Tasarım Hakkına Haksız Rekabetin Önlenmesi 

    9 Ocak 2023

    11.HD 2021 161 E. Tasarımların Hükümsüzlüğü Kararı

    9 Ocak 2023

    MEXİCO-DEEP INDIGO Patent Tecavüzü ve Haksız Rekabetin Tespiti

    9 Ocak 2023
    Facebook Twitter Instagram
    Facebook Twitter Instagram
    Etkin Patent
    Abone Ol
    • Anasayfa
    • Rehberler
      • Marka Makaleler
      • Patent Başvuru Kılavuzu
      • Coğrafi İşaretler
    • Emsal Davalar
      • Marka Davaları
      • Patent Davaları
    • Mevzuatlar
      • Ulusal Patent Mevzuatlar
      • Uluslararası Patent Mevzuatlar
      • Kalite Yönetmenlikler
    • Haberler
      • Patent Haberleri
      • Marka Haberleri
    • İletişim
    Etkin Patent
    Anasayfa » Bakırköy 1. FSHM 2017/308 E. Patentin Hükümsüzlüğü Kararı
    Patent Davaları

    Bakırköy 1. FSHM 2017/308 E. Patentin Hükümsüzlüğü Kararı

    Bülent AYDINYazar Bülent AYDIN23 Ekim 2022Güncelleme:8 Kasım 2022Yorum yapılmamış6 Dakika Okuma
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp VKontakte Email
    bakirkoy-1-fshm-2017-308-e-patentin-hukumsuzlugu-karari
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    ESAS NO : 2017/308
    KARAR NO : 2019/5

    DAVA : Patentin Hükümsüzlüğü
    DAVA TARİHİ : 14/10/2016

    KARAR TARİHİ : 17/01/2019
    KARAR YAZIM TARİHİ : 04/02/2019

    Davacı vekili tarafından, davalılar aleyhinde açılan davanın, Mahkememizde yapılan açık yargılaması sonunda :

    İÇİNDEKİLER

    • GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ :
    • HÜKÜM :
    • ASIL DAVA YÖNÜNDEN :
    • BİRLEŞEN DAVA YÖNÜNDEN :

    GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ :

    DAVA;

    Davacı vekili dava dilekçesi ile, davalıların yetkilisi ve sorumlusu oldukları ….Firmasının müvekkiline ait “….” patentinin izinsiz ve hukuka aykırı olarak satışının yapıldığını, fuar alanlarında mütecaviz ürünlerin pazarlanmasının, müvekkilinin patentten kaynaklanan haklarına tecavüz teşkil ettiğini ve haksız rekabet yarattığını iddia ederek, tecavüz ve haksız rekabetin tespitini, men ve ref’ini, fazlaya dair haklarını saklı tutarak şimdilik 5.000,00 TL maddi ve 5.000,00 TL itibar tazminatının, dava tarihinden itibaren işleyecek kısa vadeli kredilere uygulanan en yüksek reeskont faizi ile ve şimdilik 5.000,00 TL yoksun kalınan kazanç ile 10.000,00 TL manevi tazminatın, dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsilini ve verilecek hüküm özetinin ilanını talep ve dava etmiştir.

    CEVAP ;

    Davalılar vekili cevap dilekçesi ile, davacı adına tescilli patente konu “….” buluşunun yabancı ülkelerde uygulandığı biçimiyle ülkemizde de ele alındığını, herhangi bir fark unsuru ve yenilik içermediğini, davacının patent başvurusunun yapıldığı tarihten çok önce uygulanan ve kolaylıkla erişilebilen yazıl ve sözlü olarak tanıtımı yapılan ve tekstil sektöründe kullanılan bir buluş olması sebebiyle davacı patentinin hükümsüz sayılması gerektiğini savunarak, davanın reddini istemiştir.

    Birleşen Bakırköy …. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nin …. Esas sayılı dosyasında davacı vekili dava dilekçesi ile, davalı adına tescilli …. sayı ile tescilli “….i” usulü incelenmesiz patent ile …. sayı ile tescilli “…” isimli incelemeli patentlerin, yeni olmadığını ve tekniğin bilinen durumunu aşmadığını iddia ederek, davalı adına tescilli söz konusu patent belgelerinin hükümsüzlüğünü talep ve dava etmiştir.

    Birleşen davada davalı vekili cevap dilekçesi ile, müvekkili adına tescilli patentin yıllardır ham madde olarak kullanılan bir mamülün müvekkilinin buluşu ile farklı bir boyut kazanması, suni deri ve simle birleştirilmesi neticesinde ortaya çıkan bir teknik olduğunu,…. başvuru numaralı patentin inceleme aşamasında olduğunu ve …. başvuru numaralı patentin tescilinin tamamlandığını savunarak, davanın reddine karar verilmesini istemiştir.

    Asıl dava, davalı tarafından satışa sunulan ürünlerin, davacının patentine tecavüz ve haksız rekabet oluşturduğunun tespiti, men ve ref’i, ile 5.000,00’er TL maddi, yoksun kalınan kazanç ve itibar tazminatı ile 10.000,00 TL manevi tazminatın davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsili, birleşen dava ise, asıl dosya davacısı adına ….ve…. sayı ile tescilli patentlerin yenilik vasıflarına haiz olmamaları nedeniyle hükümsüzlüğü taleplidir.

    Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan gelen kayıtlardan, ….sayılı patent belgesinin, 24/07/2008 tarihinden itibaren, ….sayılı patent belgesinin ise 04/02/2010 tarihinden itibaren 20’şer yıl süre ile davacı adına tescilli olduğu tespit edilmiştir.

    Taraf vekillerince deliller sunulduktan ve resen celbi gereken deliller de toplandıktan sonra, tarafların iddia ve savunmalarının değerlendirilmesi açısandan dosya bilirkişi heyetine tevdi olunmuş ve bilirkişi heyeti hazırlamış oldukları 28/07/2017 havale tarihli bilirkişi raporunda sonuç olarak, davacı adına tescilli …. sayılı incelemesiz patent belgesinin ve …. sayılı incelemeli patent belgesinin hükümsüz kılınması talepli birleşen dava hakkında yaptıkları incelemede, davalı-birleşen dosya dava davacısı tarafından dava konusu patentlere ilişkin buluşların yeniliğini ortadan kaldırmak için sunulan belgelerin içeriği açık ve net olmadığından ve ayrıca hiçbir görsele de yer verilmediğinden, dava konusu patent belgelerine konu istemlerin yeniliğini ortadan kaldırmadığı ve bu nedenle patent belgelerine konu istemlerin başvuru tarihi itibariyle yeniliklerini korudukları yolunda görüş belirtildiği anlaşılmıştır.

    Dosyaya ibraz edilen bilirkişi raporunda yeterli inceleme ve araştırma yaptığı gibi davacı tarafın istemleri yönünden ve davalı kullanımları yönünden bir değerlendirme de yapılmadığı, davalı kullanımlarının patent kapsamında kalıp kalmadığının değerlendirilmediği, hükümsüzlük yönüden davalı tarafın bir kısım görsel ve belgelere göre iddia ettiği hususuların belgeler ve görseller incelenerek hükümsüzlük açısından da bilirkişi heyetinin yeniden değerlendirme yapılarak dava konusu patentin yeniliği konusunda bilirkişi heyetinden gerekçeli ek rapor alınmasına karar verilmiş olup, bilirkişi heyeti bu kez hazırlamış oldukları 13/02/2018 tarihli ek raporda sonuç olarak, dosyaya sunulan delillerin davacıya ait …. ve … sayılı patentlerde anlatılan yöntemin daha önce kulanıldığını ve bilindiğini ispatlar nitelikte olmadığı ve davacıya ait…. ve …. sayılı patentlerin hükümsüzlüğünün istenemeyeceği, tespit raporunda davalı-birleşen dosya davacısına ait ürünlerin, davacı-birleşen dosya davalısının tescilli … sayılı patenti ile üretilen ürünlere benzerliğinin sadece görsel olarak değerlendirildiği, tuşe ve üretim yöntemi yönünden değerlendirme yapılmadığı, dosyada tespiti yapılan tecavüz konusu davalı ürünlerine rastlanmadığı ve tecavüz konusunun bir bütün olarak tüm yönleriyle incelenerek değerlendirmesi gerektiği yolunda görüş belirtildiği anlaşılmıştır.

    Dava dosyasının taraf itirazları dikkate alınarak dosyaya ibraz edilen ürün örnekleri, değişik iş dosyası, sunulan katalog ve tüm deliler ile birlikte asıl dava yönünden davaya konu patent kullanımlarının davacı tarafa ait …. ve …. sayılı patent kapsamında kalıp kalmadığı, karşı dava yönünden ise, söz konusu patentlerin daha önceki patentler karşısında yenilik vasfı ve sanayiye uygulanabilirlik vasfı konusunda hükümsüzlük açısından tekniğin bilinen durumunu aşma vasfı olup olmadığının, tarafların tüm delillerinin ve iddialarının incelenmek suretiyle ayıntılı ve denetime uygun yeni bir bilirkişi heyetinden rapor alınmasına karar verilmiş olup, dosyanın tevdi olunduğu ikinci bilirkişi heyeti hazırlamış olduğu 06/11/2018 tarihli raporda sonuç olarak, esas dava yönünden patent ihlali konusunda değerlendirme yapabilmek için gerekli ürün örneğinin olmaması nedeniyle ihlal konusunda bir değerlendirme yapmanın mümkün olmadığı, değişik iş tespit dosyasında tespit yapan bilirkişinin patent ihlali konusundaki görüşüne katılmanın dosyada bulunan bilgi ve belgeler kapsamında mümkün olmadığı ve yine dosyada bulunan bilgi, belge ve ürün örneklerinin, davacı-birleşen dosya davalısına ait ….ve… sayılı patentlerin hükümsüzlüğünü ispatlayacak nitelikte olmadığı yolunda mütalaada bulunulduğu anlaşılmıştır. Birbirlerini doğrulayan bilirkişi raporlarına göre, davalı adına olan patentlerin tescil başvuru tarihi itibariyle yeni olup, buluş basamağı içerdiği ve sanayiye uygulanabilir olduğu anlaşılmakla, hükümsüzlüğünü gerektirir bir neden görülmediğinden, hükümsüzlüğe ilişkin birleşen davanın reddi gerekmiştir.

    Asıl dosyadaki davaya gelince, dosyadaki deliller ve birbirini teyit eden bilirkişi raporları birlikte değerlendirildiğinde, davacının dayandığı Barıköy … FSHHM’nin…. D.İş sayılı dosyasındaki bilirkişi raporunda patent incelemesi yapılmadığı, sadece fuarda sergilenen ürünlerin görsel olarak incelenmesi nedeniyle bu rapora itibar etmenin mümkün olmadığı, ürünler benzer ise de, patentin üretim tekniği (usul patenti) olması sebebiyle benzer ürünlerin farklı üretim teknikleri ile üretilmesinin mümkün olduğu ve böylece patent haklarına ihlalin söz konusu olmadığı anlaşılmıştır. Yine davalının haksız rekabeti de ispatlanamamıştır. Zira davalı ürünleri yurt dışından ithal edip piyasaya arzetmiştir. Bu itibarla asıl davanın da reddi gerekmiştir.

    HÜKÜM :

    Yukarıda açıklanan gerekçelerle ;

    ASIL DAVA YÖNÜNDEN :

    1-Asıl dosyada davacının davasının REDDİNE,

    2-Karar tarihinde yürürlükte bulunan harçlar tarifesi gereğince hesaplanan, 44,40 TL ilam harcından, 29,20 TL peşin harcın mahsubu ile, 15,20 TL bakiye karar harcının davacıdan tahsiline,

    3-Karar tarihinde yürürlükte bulunan avukatlık asgari ücret tarifesi gereğince hesaplanan, maddi talepler yönünden 3.931,00 TL ve manevi tazminat talebi yönünden 3.931,00 TL vekalet ücretinin, davacıdan alınarak vekili bulunan davalıya verilmesine,

    4-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,

    BİRLEŞEN DAVA YÖNÜNDEN :

    1-Birleşen 2.FSHHM’nin 2016/176 Esas sayılı dosyasında davacının davasının REDDİNE,

    2-Karar tarihinde yürürlükte bulunan harçlar tarifesi gereğince hesaplanan, 44,40 TL ilam harcından, 29,20 TL peşin harcın mahsubu ile, 15,20 TL bakiye karar harcının davacıdan tahsiline,

    3-Karar tarihinde yürürlükte bulunan avukatlık asgari ücret tarifesi gereğince hesaplanan, 3.931,00 TL vekalet ücretinin, davacıdan alınarak davalıya verilmesine,

    4-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,

    5-HMK’nın uygulanmasına dair yönetmeliğin 58/1 maddesi gereğince taraflardan birinin talebi halinde gerekçeli kararın taraflara tebliğine,

    6-Gider Avansından kalan miktarın 6100 Sayılı yasanın 333 maddesine göre karar kesinleşince taraflara iadesine,
    İlgili Hukuk Dairesinde, kararın tebliğinden itibaren iki hafta içinde istinaf yolu açık olmak üzere, davacı vekilinin ve davalı vekilinin yüzlerine karşı verilen karar, açıkça okunup anlatıldı.17/01/2019

    Kaynak: Yargıtay

    Paylaş. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp Email
    Önceki Makale11.Hukuk Dairesi 2019/4961 E. Patentin Tescili Kararı
    Sonraki Makale İstanbul BAM 16.HD 2017/3395 E. Patente Tecavüzünün Önlenmesi Kararı
    Bülent AYDIN
    • Website
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • LinkedIn

    2005 yılında kurulan Etkin Patent' in kurucu ortağı olup, 17 yıldır Yurtiçi/Yurtdışı şahıs ve şirketlere marka, patent, tasarım başvuru, tescil ve danışmanlık hizmetleri vermektedir. Ayrıca, marka şehir proje kapsamında patent, web tasarım, emlak, OSGB hizmet alanlarında, kendisi ve sahibi olduğu Etkin Patent nam ve hesabına 2014 yılında 210 adet yeni marka geliştirmiş ve bu markaların tümü kendisine özel web sayfaları ve sosyal medya hesaplarıyla birlikte aktif olarak hizmet vermektedir.

    Son Gönderiler

    11.HD 2021 90E. Faydalı Modeli ve Tasarım Hakkına Haksız Rekabetin Önlenmesi 

    9 Ocak 2023

    11.HD 2021 161 E. Tasarımların Hükümsüzlüğü Kararı

    9 Ocak 2023

    MEXİCO-DEEP INDIGO Patent Tecavüzü ve Haksız Rekabetin Tespiti

    9 Ocak 2023

    “Geliştirilmiş Vakumlu Cam Tüp”  Faydalı Modelin Hükümsüzlüğü Patentinin Sicilden Terki

    7 Ocak 2023

    Cevap bırakın Iptal Et

    Marka Başvurusu Etkin Patent
    Öne Çıkanlar

    Serbest İşçi Buluşları

    10 Mayıs 2022

    Markanın Koruma Süresinden Sonraki Benzer Marka Başvuru

    12 Mayıs 2022

    Markada Tanınmışlık Kavramı ve Unsurları

    12 Mayıs 2022

    Markada Tanınmışlığın Tespitinde Uygulanacak Kriterler

    12 Mayıs 2022
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    SON GÖNDERİLER
    Patent Davaları

    11.HD 2021 90E. Faydalı Modeli ve Tasarım Hakkına Haksız Rekabetin Önlenmesi 

    Yazar Bülent AYDIN9 Ocak 20230

    “İçtihat Metni” MAHKEMESİ : BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ7. HUKUK DAİRESİTaraflar arasında görülen davada Sakarya 3. Asliye…

    11.HD 2021 161 E. Tasarımların Hükümsüzlüğü Kararı

    9 Ocak 2023

    MEXİCO-DEEP INDIGO Patent Tecavüzü ve Haksız Rekabetin Tespiti

    9 Ocak 2023

    “Geliştirilmiş Vakumlu Cam Tüp”  Faydalı Modelin Hükümsüzlüğü Patentinin Sicilden Terki

    7 Ocak 2023

    Haberlerimizden ilk siz haberdar olun

    Etkin Patent'den en son haberleri alın.

    Hakkımızda
    Hakkımızda

    Etkin Patent Tic. Ltd. Şti. Sınai Mülkiyet Haklar alanında hizmet veren Türk Patent ve Marka Kurumu'na (TÜRKPATENT) kayıtlı Marka Patent vekillik sirketidir. ETKİN PATENT TİC.LTD.ŞTİ. İstanbul merkez ofisi ve 32 şube ve iştirakleriyle 17 yıldır binlerce müvekkillerine Sınai Mülkiyet Haklar alanında hizmet vermektedir.

    SON YAZILAR

    11.HD 2021 90E. Faydalı Modeli ve Tasarım Hakkına Haksız Rekabetin Önlenmesi 

    9 Ocak 2023

    11.HD 2021 161 E. Tasarımların Hükümsüzlüğü Kararı

    9 Ocak 2023

    MEXİCO-DEEP INDIGO Patent Tecavüzü ve Haksız Rekabetin Tespiti

    9 Ocak 2023
    Son Yorumlar
      Facebook Twitter Instagram YouTube
      • Etkin Blog Anasayfa
      Telif hakkı © 2023 Etkin Patent - Tüm hakkı saklıdır.

      Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.