Haberlerimizden ilk siz haberdar olun

    Etkin Patent'den en son haberleri alın.

    ÖNE ÇIKANLAR

    11.HD 2021 90E. Faydalı Modeli ve Tasarım Hakkına Haksız Rekabetin Önlenmesi 

    9 Ocak 2023

    11.HD 2021 161 E. Tasarımların Hükümsüzlüğü Kararı

    9 Ocak 2023

    MEXİCO-DEEP INDIGO Patent Tecavüzü ve Haksız Rekabetin Tespiti

    9 Ocak 2023
    Facebook Twitter Instagram
    Facebook Twitter Instagram
    Etkin Patent
    Abone Ol
    • Anasayfa
    • Rehberler
      • Marka Makaleler
      • Patent Başvuru Kılavuzu
      • Coğrafi İşaretler
    • Emsal Davalar
      • Marka Davaları
      • Patent Davaları
    • Mevzuatlar
      • Ulusal Patent Mevzuatlar
      • Uluslararası Patent Mevzuatlar
      • Kalite Yönetmenlikler
    • Haberler
      • Patent Haberleri
      • Marka Haberleri
    • İletişim
    Etkin Patent
    Anasayfa » 11. Hukuk Dairesi  2014/17911 E. 2015/8296 K. Sayılı Kararı
    Marka Davaları

    11. Hukuk Dairesi  2014/17911 E. 2015/8296 K. Sayılı Kararı

    Bülent AYDINYazar Bülent AYDIN15 Ağustos 2022Güncelleme:27 Eylül 2022Yorum yapılmamış6 Dakika Okuma
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp VKontakte Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email


    “İçtihat Metni”

    MAHKEMESİ : İSTANBUL 4.FİKRÎ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ
    TARİHİ : 10/06/2014
    NUMARASI : 2009/151-2014/135

    Taraflar arasında görülen davada İstanbul 4.Fikrî ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi’nce verilen 10/06/2014 tarih ve 2009/151-2014/135 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesi davalılar vekili ve katılma yoluyla davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:

    İÇİNDEKİLER

    • Davacının İddia ve Görüşleri
    • Davalının İddia ve Görüşleri
    • Yerel Mahkeme Kararı
    • Yargıtay Kararı
    • SONUÇ :

    Davacının İddia ve Görüşleri


    Davacı vekili asıl davada, müvekkilinin “P.” ibareli tanınmış markanın sahibi olduğunu, davalı P. Elektronik Güvenlik Sistemleri Hizmetleri San. Tic. Ltd. Şti.’nin müvekkilinin markasının ününden haksız şekilde istifade edebilmek için kötüniyetli olarak “P.” ve “P.” ibareli markaları adına tescil ettirdiğini, markaların ayırt edilemeyecek derecede benzer olduklarını, iltibasa sebebiyet verdiğini, davalının kötü niyetli olarak www.p.com alan adını alıp internet sitesinde müvekkilinin web sayfasına link verdiğini, davalının ticaret unvanı ile müvekkilinin ticaret unvanın aynı olduğunu ileri sürerek davalının müvekkilinin marka hakkına vaki tecavüz ve haksız rekabetinin önlenmesine, davalının markalarının hükümsüzlüğüne, davalının ticaret unvanından “P.” ibaresinin terkinine, www.p..com adresine erişimin engellenmesine, kararın ilânına, 5.000,00 TL manevî, 5.000,00 TL maddi tazminatın davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir. Davacı vekili, birleşen davada, davalı P. Savunma Sistemleri Güvenlik Hizmetleri San. Tic. Ltd. Şti.’nin müvekkilinden izinsiz olarak “P.” ibaresini markasal olarak ve ticaret unvanının kök unsuru olarak kullanmak suretiyle müvekkilinin markasal haklarına tecavüzde bulunduğunu ileri sürerek marka hakkına vaki tecavüz ve haksız rekabetinin önlenmesine, davalının ticaret unvanından “P.” ibaresnin terkinine, kararın ilânına, 2.000,00 TL manevî, 2.000,00 TL maddi tazminatın davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir. Davacı vekili davasını kısmen ıslah edip önceki taleplerine ilave olarak davalının markalarının kullanmama nedeniyle hükümsüz kaldığını ileri sürerek markaların hükümsüzlüğüne ve sicilden terkinine karar verilmesini talep etmiştir.

    Davalının İddia ve Görüşleri


    Davalılar vekili, müvekklinin kullanımının hukuka uygun olduğunu, davacı markasının tanınmış marka olmadığını, davacının markasının kapsadığı sınıfın müvekkilinin markasının kapsadığı sınıftan farklı olduğunu, davacının sessiz kalma yoluyla hak kaybına uğradığını savunarak davanın reddini istemiştir.

    Yerel Mahkeme Kararı


    Mahkemece iddia, savunma, benimsenen bilirkişi raporu ve tüm dosya kapsamına göre, davalının “P.” ibaresini şirketin tescil tarihi olan 02/12/2004 tarihinden itibaren kullanmasına rağmen davacının 1990’lı yallırdan itibaren bu ibareyi ticaret unvanı ve markasal olarak kullanmaya başladığı, davacı markasının sektörel tanınmışlığına göre davalıların davacı markasını bilmemelerinin ticari hayatın olağan akışına göre mümkün olmadığı, unvan ve marka tescili sırasında, davacının marka ve unvanından haberdar olan davalıların “P.” ibaresini marka ve unvan olarak tescil ettirirken kötü niyetli oldukları, bu nedenle davalı markalarının hükümsüzlüğüne karar verilmesi gerektiği; ayrıca davalı kullanımın davacıya ait, “P.” markasının kullanımından ibaret olduğu, davacıya ait markanın davalı tarafça kötüniyetle tescil ettirilip, Türkçe yazılış ve okunuş biçimine göre “X” harfi yerine, “KS” harflerinin kullanılması suretiyle kötü niyetli olarak tescilden farklı biçimde kullanımın gerçekleşmesi sebebiyle, kullanımın KHK’nın 14. madde anlamında, “markanın ayırd edici karakteri değiştirilmeden farklı unsurlarla kullanılması” biçiminde bir kullanım olduğundan gerçekleşen kullanımların markasal olmayıp, ünvan kullanımı niteliğinde olduğu, ıslah tarihinden geriye doğru 5 yıllık süre içinde kullanıldığı ispat edilemeyen davalı markalarının hükümsüzlüklerine karar verilmesi gerektiği gerekçesiyle davalı adına tescilli markaların hükümsüzlüğüne, asıl dava ve birleşen davada davalıların ticaret ünvanından “P.” ibaresinin terkinine, asıl dava bakımından davalının işyerinde ve internet sitesinde yer alan ve A harfi ile O harfi yerine, üçgen ve daire şekillerini içerir logolu kullanımların, davacının ticari kullanımlarıyla birebir aynı olması sebebiyle organik bağlantı imajı yaratarak, bundan dolayı kazanç elde ettiği, ve haksız rekabete sebebiyet verdiği gerekçesiyle haksız rekabetin tespitine ve önlenmesine, 5000,00 TL maddi, 5000,00 TL manevi tazminatın davalıdan tahsiline, davacının renkli üçgen ve daire figürlü tescilli markası bulunmadığından marka hakkına tecavüz davasının reddine karar verilmiştir. Birleşen dava bakımından davalının davacıya ait “P.” markasını izinsiz olarak kullandığından, davalının davacının marka hakkına tecavüz ve haksız rekabet ettiğinin tespitine, 2000,00 TL maddi, 2000,00 TL manevi tazminatın davalıdan tahsiline, hükmün ilanına karar verilmiştir.


    Kararı, davalılar vekili ve katılma yoluyla davacı vekili temyiz etmiştir.

    Yargıtay Kararı


    (1) Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre, davalı P. Savunma Sistemleri Güv. Hiz. Ltd. Şti. vekilinin tüm, davacı vekili ile davalı P. Elektronik Güv. Sis. Hiz. Ltd. Şti. vekilinin aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.


    (2) Davacı tarafça, asıl ve birleşen davalarda hükümsüzlük, marka hakkına tecavüz ve haksız rekabetin önlenmesi, ticaret ünvanının terkini ve maddi manevi tazminat taleplerinde bulunulmuş olup, bahsi geçen taleplerin her biri ayrı ayrı dava konusunu oluşturan uyuşmazlıklardan olduğundan, her iki dava bakımından da objektif dava birleşmesi bulunduğu dikkate alınarak, asıl ve birleşen davalarda davacının müstakil talepleri bakımından ayrı ayrı vekalet ücretinin takdiri gerektiği halde, mahkemece tek vekalet ücretine hükmedilmesi doğru görülmemiş, kararın bu nedenle davacı yararına bozulması gerekmiştir.


    (3) Davacı tarafça, 2009 tarihli dava dilekçesinde, tescilli marka hakkına ve kötü niyetli tescil olgusuna dayalı olarak davalı P. Elektronik Güv Sis. Hiz. Ltd. Şti. adına tescilli üç adet markanın hükümsüzlüğüne karar verilmesi istenilmiş, yargılama sırasında verilen 15/08/2013 tarihli ıslah dilekçesinde de, önceki hükümsüzlük nedenine ilaveten 556 sayılı KHK’nın 14. maddesine dayalı olarak kullanmama hukuki nedenine de dayanılmak suretiyle hükümsüzlük kararı verilmesi talep edilmiştir. 6100 sayılı HMK’nın 176 vd. maddelerinde düzenlenen ıslah, usulen dava dilekçesinde ileri sürülen maddi vak’a ve buna bağlı hukuki nedenlere ilişkin olarak yapılabilecek olup yeni bir dava niteliğinde değildir. Bu durumda, mahkemece dava konusu markalara ilişkin olarak, 556 sayılı KHK’nın 14. maddesine dayalı davada, 5 yıllık kullanmama süresinin dava tarihi dikkate alınarak değerlendirilmesi gerekirken, ıslah tarihi itibariyle anılan madde koşullarının gerekleştiğinden bahisle de hükümsüzlük kararı verilmesi doğru olmayıp, hükmün bu bakımdan temyiz eden davalı P.Elektronik Güv. Sis. Hiz. Ltd. Şti. yarına bozulması gerekmiştir.


    SONUÇ :

    Yukarıda (1) numaralı bentte açıklanan sebeplerle davalı P. Savunma Sistemleri Güv. Hiz. Ltd. Şti. vekilinin tüm, davacı ile davalı P. Elektronik Güv Sis. Hiz. Ltd. Şti. vekillerinin sair temyiz itirazlarının REDDİNE, (2) numaralı bentte açıklanan sebeplerle, davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün davacı yararına BOZULMASINA, (3) numaralı bentte açıklanan sebeplerle, davalı P.Elektronik Güv Sis. Hiz. Ltd. Şti. vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün davalı P. Elektronik Güv Sis. Hiz. Ltd. Şti. yararına BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcın istekleri halinde temyiz eden davacı ve davalı P. Elektronik Güvenilik Sistemleri ve Hizmetleri San. Tic. Ltd. Şti.’ne iadesine, aşağıda yazılı bakiye 717,30 TL temyiz ilam harcının temyiz eden davalı P. Savunma Sistemleri ve Güvenlik Hiz. San. ve Tic. Ltd. Şti.’nden alınmasına, 15/06/2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Kaynak-Yargıtay

    Paylaş. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp Email
    Önceki Makale11. Hukuk Dairesi  2014/18720 E. 2015/8450 K. Sayılı Kararı
    Sonraki Makale 11. Hukuk Dairesi 2014/19196 E. 2015/8192 K. Sayılı Kararı
    Bülent AYDIN
    • Website
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • LinkedIn

    2005 yılında kurulan Etkin Patent' in kurucu ortağı olup, 17 yıldır Yurtiçi/Yurtdışı şahıs ve şirketlere marka, patent, tasarım başvuru, tescil ve danışmanlık hizmetleri vermektedir. Ayrıca, marka şehir proje kapsamında patent, web tasarım, emlak, OSGB hizmet alanlarında, kendisi ve sahibi olduğu Etkin Patent nam ve hesabına 2014 yılında 210 adet yeni marka geliştirmiş ve bu markaların tümü kendisine özel web sayfaları ve sosyal medya hesaplarıyla birlikte aktif olarak hizmet vermektedir.

    Son Gönderiler

    Kötüniyetle Yapılan Marka Başvurusunun İtiraz Üzerine Reddi

    16 Aralık 2022

    11.HD  2016 12010 E. İncelemeli Patentin Hükümsüzlüğü Kararı

    14 Aralık 2022

    PINAR DOYUM ve DOYDUM YİDK İptal Davası

    25 Kasım 2022

    11. HD  2012/9275 E. Markaya Tecavüzün Tespiti Kararı 

    29 Ekim 2022

    Cevap bırakın Iptal Et

    Marka Başvurusu Etkin Patent
    Öne Çıkanlar

    Serbest İşçi Buluşları

    10 Mayıs 2022

    Markanın Koruma Süresinden Sonraki Benzer Marka Başvuru

    12 Mayıs 2022

    Markada Tanınmışlık Kavramı ve Unsurları

    12 Mayıs 2022

    Markada Tanınmışlığın Tespitinde Uygulanacak Kriterler

    12 Mayıs 2022
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    SON GÖNDERİLER
    Patent Davaları

    11.HD 2021 90E. Faydalı Modeli ve Tasarım Hakkına Haksız Rekabetin Önlenmesi 

    Yazar Bülent AYDIN9 Ocak 20230

    “İçtihat Metni” MAHKEMESİ : BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ7. HUKUK DAİRESİTaraflar arasında görülen davada Sakarya 3. Asliye…

    11.HD 2021 161 E. Tasarımların Hükümsüzlüğü Kararı

    9 Ocak 2023

    MEXİCO-DEEP INDIGO Patent Tecavüzü ve Haksız Rekabetin Tespiti

    9 Ocak 2023

    “Geliştirilmiş Vakumlu Cam Tüp”  Faydalı Modelin Hükümsüzlüğü Patentinin Sicilden Terki

    7 Ocak 2023

    Haberlerimizden ilk siz haberdar olun

    Etkin Patent'den en son haberleri alın.

    Hakkımızda
    Hakkımızda

    Etkin Patent Tic. Ltd. Şti. Sınai Mülkiyet Haklar alanında hizmet veren Türk Patent ve Marka Kurumu'na (TÜRKPATENT) kayıtlı Marka Patent vekillik sirketidir. ETKİN PATENT TİC.LTD.ŞTİ. İstanbul merkez ofisi ve 32 şube ve iştirakleriyle 17 yıldır binlerce müvekkillerine Sınai Mülkiyet Haklar alanında hizmet vermektedir.

    SON YAZILAR

    11.HD 2021 90E. Faydalı Modeli ve Tasarım Hakkına Haksız Rekabetin Önlenmesi 

    9 Ocak 2023

    11.HD 2021 161 E. Tasarımların Hükümsüzlüğü Kararı

    9 Ocak 2023

    MEXİCO-DEEP INDIGO Patent Tecavüzü ve Haksız Rekabetin Tespiti

    9 Ocak 2023
    Son Yorumlar
      Facebook Twitter Instagram YouTube
      • Etkin Blog Anasayfa
      Telif hakkı © 2023 Etkin Patent - Tüm hakkı saklıdır.

      Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.