Haberlerimizden ilk siz haberdar olun

    Etkin Patent'den en son haberleri alın.

    ÖNE ÇIKANLAR

    11.HD 2021 90E. Faydalı Modeli ve Tasarım Hakkına Haksız Rekabetin Önlenmesi 

    9 Ocak 2023

    11.HD 2021 161 E. Tasarımların Hükümsüzlüğü Kararı

    9 Ocak 2023

    MEXİCO-DEEP INDIGO Patent Tecavüzü ve Haksız Rekabetin Tespiti

    9 Ocak 2023
    Facebook Twitter Instagram
    Facebook Twitter Instagram
    Etkin Patent
    Abone Ol
    • Anasayfa
    • Rehberler
      • Marka Makaleler
      • Patent Başvuru Kılavuzu
      • Coğrafi İşaretler
    • Emsal Davalar
      • Marka Davaları
      • Patent Davaları
    • Mevzuatlar
      • Ulusal Patent Mevzuatlar
      • Uluslararası Patent Mevzuatlar
      • Kalite Yönetmenlikler
    • Haberler
      • Patent Haberleri
      • Marka Haberleri
    • İletişim
    Etkin Patent
    Anasayfa » 11. Hukuk Dairesi 2012/17264 E.2014/60 K. Sayılı Kararı
    Marka Davaları

    11. Hukuk Dairesi 2012/17264 E.2014/60 K. Sayılı Kararı

    Bülent AYDINYazar Bülent AYDIN10 Ağustos 2022Güncelleme:21 Eylül 2022Yorum yapılmamış3 Dakika Okuma
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp VKontakte Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email


    “İçtihat Metni”

    MAHKEMESİ : İSTANBUL ANADOLU 1. FİKRÎ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ


    Taraflar arasında görülen davada… Fikrî ve Sınaî Haklar Hukuk (…. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk) Mahkemesi’nce verilen 14/06/2012 tarih ve 2009/172-2012/214 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi … tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:

    İÇİNDEKİLER

    • Davacının İddia ve Görüşleri
    • Davalının İddia ve Görüşleri
    • Yerel Mahkeme Kararı
    • Yargıtay Kararı
    • SONUÇ:

    Davacının İddia ve Görüşleri


    Davacı vekili, müvekkili adına “….” hizmet markasının…’nde 2002/09282 No ve 22/04/2002 tarihi ile 35. sınıfta tescilli olduğunu, aynı ibareyi içeren markaların 2005 18540 ve 2008 … tescil no’su ile 36, 37, 42. sınıflarda davalı adına tescil edildiğini, davalıya ait söz konusu markaların tecavüz oluşturduğunu, iltibasa ve tüketici yanılgısına neden olduğunu, diğer taraftan iş bu markalar için davalı tarafça dava dışı … Gayrimenkul Geliştirme İnşaat ve Ticaret A.Ş. ile 14/09/2009 tarihli Marka Kullanımı Muvafakat Sözleşmesi akdedildiğini, davalı tarafın bu sözleşmeye istinaden… Yakasında…’de … Gayrimenkul Geliştirme İnşaat ve Ticaret A.Ş’nin inşa ederek “Müşterilerin malları elverişli bir şekilde görmesi, satın alması için çeşitli malların bir araya getirilmesi hizmetleri kapsamına girecek şekilde satacağı konut, ticaret merkezi, alışveriş merkezi ve benzeri kullanım alanlarından oluşan inşaat projesinde marka kullanım sözleşmesi ile kullandırma hakkı tanıdığını, ileri sürerek marka hakkını ihlal ve tecavüz oluşturan davalı adına tescilli 2005 18540 ve 2008 66457 nolu markaların hükümsüzlüklerine karar verilmesini ve markaya tecavüz ile haksız rekabetin tespiti ve sona erdirilmesini, 3.000 TL maddi tazminata karar verilmesini, talep ve dava etmiştir.

    Davalının İddia ve Görüşleri


    Davalı vekili, yetki itirazında bulunduklarını, davacı markasının hükümsüzlüğü için dava açıldığını, bekletici mesele yapılması gerektiğini, müvekkil şirketin davacı şirketten yaklaşık 1,5 sene önce kurulduğunu, … markasını kurulduğu tarihten itibaren aralıksız olarak davacıdan önceki tarihten itibaren kullandığını, davacının uzun süre sessiz kaldıktan sonra dava açmış olmasının da hakkın kötüye kullanılmasını teşkil ettiğini, müvekkile ait hükümsüzlüğü talep edilen markaların … nezdinde tescilli olması nedeniyle haksız rekabet ve tazminat taleplerinin yasal dayanağının bulunmadığını, davaya konu markaların tescil kapsamındaki mal ve hizmetlerin birbirinden oldukça farklı olduğunu, “…” markasının davacı ile özdeşleşen bir marka olmadığını, davacı iplik ticareti yapan bir şirket iken müvekkilinin her türlü inşaat ve bağlantılı işlerin yapılması ile iştigal ettiğini, savunarak davanın reddini istemiştir.

    Yerel Mahkeme Kararı


    Mahkemece, iddia, savunma ve benimsenen bilirkişi raporuna göre, tarafların ticari faaliyet alanlarının ve markalarının tescil edildiği sınıfların incelenmesinde, hitap ettikleri müşteri kitlesinin farklı ticari faaliyet alanına ilişkin olduğu, bu bakımdan davalı markasının davacının seri markalarından birisi olarak algılanmasının mümkün olmadığı, bu hali ile tüketicinin markaların orijinini karıştırma ihtimalinin çok zayıf olduğu, bahse konu lisans sözlemesi içeriğinin de davacının marka haklarını ihlal eder nitelikte olmadığı, sonuç itibariyle markanın hükümsüzlük koşullarının oluşmadığı gerekçesi ile davanın reddine, karar verilmiştir.


    Kararı, davacı vekili temyiz etmiştir.

    Yargıtay Kararı


    Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre, davacı vekilinin tüm temyiz itirazları yerinde değildir.


    SONUÇ:

     Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı, davacı vekilinin bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı bakiye 04,05 TL temyiz ilam harcının temyiz eden davacıdan alınmasına, 06/01/2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Kaynak-Yargıtay

    Paylaş. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp Email
    Önceki Makale11. Hukuk Dairesi  2012/16104 E. 2014/92 K. Sayılı Kararı
    Sonraki Makale 11. Hukuk Dairesi 2012/13207 E. 2014/131 K. Sayılı Kararı
    Bülent AYDIN
    • Website
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • LinkedIn

    2005 yılında kurulan Etkin Patent' in kurucu ortağı olup, 17 yıldır Yurtiçi/Yurtdışı şahıs ve şirketlere marka, patent, tasarım başvuru, tescil ve danışmanlık hizmetleri vermektedir. Ayrıca, marka şehir proje kapsamında patent, web tasarım, emlak, OSGB hizmet alanlarında, kendisi ve sahibi olduğu Etkin Patent nam ve hesabına 2014 yılında 210 adet yeni marka geliştirmiş ve bu markaların tümü kendisine özel web sayfaları ve sosyal medya hesaplarıyla birlikte aktif olarak hizmet vermektedir.

    Son Gönderiler

    Kötüniyetle Yapılan Marka Başvurusunun İtiraz Üzerine Reddi

    16 Aralık 2022

    11.HD  2016 12010 E. İncelemeli Patentin Hükümsüzlüğü Kararı

    14 Aralık 2022

    PINAR DOYUM ve DOYDUM YİDK İptal Davası

    25 Kasım 2022

    11. HD  2012/9275 E. Markaya Tecavüzün Tespiti Kararı 

    29 Ekim 2022

    Cevap bırakın Iptal Et

    Marka Başvurusu Etkin Patent
    Öne Çıkanlar

    Serbest İşçi Buluşları

    10 Mayıs 2022

    Markanın Koruma Süresinden Sonraki Benzer Marka Başvuru

    12 Mayıs 2022

    Markada Tanınmışlık Kavramı ve Unsurları

    12 Mayıs 2022

    Markada Tanınmışlığın Tespitinde Uygulanacak Kriterler

    12 Mayıs 2022
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    SON GÖNDERİLER
    Patent Davaları

    11.HD 2021 90E. Faydalı Modeli ve Tasarım Hakkına Haksız Rekabetin Önlenmesi 

    Yazar Bülent AYDIN9 Ocak 20230

    “İçtihat Metni” MAHKEMESİ : BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ7. HUKUK DAİRESİTaraflar arasında görülen davada Sakarya 3. Asliye…

    11.HD 2021 161 E. Tasarımların Hükümsüzlüğü Kararı

    9 Ocak 2023

    MEXİCO-DEEP INDIGO Patent Tecavüzü ve Haksız Rekabetin Tespiti

    9 Ocak 2023

    “Geliştirilmiş Vakumlu Cam Tüp”  Faydalı Modelin Hükümsüzlüğü Patentinin Sicilden Terki

    7 Ocak 2023

    Haberlerimizden ilk siz haberdar olun

    Etkin Patent'den en son haberleri alın.

    Hakkımızda
    Hakkımızda

    Etkin Patent Tic. Ltd. Şti. Sınai Mülkiyet Haklar alanında hizmet veren Türk Patent ve Marka Kurumu'na (TÜRKPATENT) kayıtlı Marka Patent vekillik sirketidir. ETKİN PATENT TİC.LTD.ŞTİ. İstanbul merkez ofisi ve 32 şube ve iştirakleriyle 17 yıldır binlerce müvekkillerine Sınai Mülkiyet Haklar alanında hizmet vermektedir.

    SON YAZILAR

    11.HD 2021 90E. Faydalı Modeli ve Tasarım Hakkına Haksız Rekabetin Önlenmesi 

    9 Ocak 2023

    11.HD 2021 161 E. Tasarımların Hükümsüzlüğü Kararı

    9 Ocak 2023

    MEXİCO-DEEP INDIGO Patent Tecavüzü ve Haksız Rekabetin Tespiti

    9 Ocak 2023
    Son Yorumlar
      Facebook Twitter Instagram YouTube
      • Etkin Blog Anasayfa
      Telif hakkı © 2023 Etkin Patent - Tüm hakkı saklıdır.

      Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.