Haberlerimizden ilk siz haberdar olun

    Etkin Patent'den en son haberleri alın.

    ÖNE ÇIKANLAR

    11.HD 2021 90E. Faydalı Modeli ve Tasarım Hakkına Haksız Rekabetin Önlenmesi 

    9 Ocak 2023

    11.HD 2021 161 E. Tasarımların Hükümsüzlüğü Kararı

    9 Ocak 2023

    MEXİCO-DEEP INDIGO Patent Tecavüzü ve Haksız Rekabetin Tespiti

    9 Ocak 2023
    Facebook Twitter Instagram
    Facebook Twitter Instagram
    Etkin Patent
    Abone Ol
    • Anasayfa
    • Rehberler
      • Marka Makaleler
      • Patent Başvuru Kılavuzu
      • Coğrafi İşaretler
    • Emsal Davalar
      • Marka Davaları
      • Patent Davaları
    • Mevzuatlar
      • Ulusal Patent Mevzuatlar
      • Uluslararası Patent Mevzuatlar
      • Kalite Yönetmenlikler
    • Haberler
      • Patent Haberleri
      • Marka Haberleri
    • İletişim
    Etkin Patent
    Anasayfa » 11. Hukuk Dairesi  2012/16356 E. 2013/22467 K. Sayılı Kararı
    Marka Davaları

    11. Hukuk Dairesi  2012/16356 E. 2013/22467 K. Sayılı Kararı

    Bülent AYDINYazar Bülent AYDIN10 Ağustos 2022Güncelleme:21 Eylül 2022Yorum yapılmamış3 Dakika Okuma
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp VKontakte Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email


    “İçtihat Metni”


    MAHKEMESİ : … 2.FİKRÎ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ

    Taraflar arasında görülen davada … 2.Fikrî ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi’nce verilen 29.12.2011 tarih ve 2011/52-2011/242 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, bazı noksanlıkların ikmali için dosya mahalline gönderilmişti. Bu noksanlıkların giderilerek dosyanın gönderildiği anlaşılmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi … tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:

    İÇİNDEKİLER

    • Davacının İddia ve Görüşleri
    • Davalının İddia ve Görüşleri
    • Yerel Mahkeme Kararı
    • Yargıtay Kararı
    • SONUÇ:

    Davacının İddia ve Görüşleri


    Davacı vekili, müvekkili firmanın oyuncak, kırtasiye, bebe ürünleri ve hediyelik eşya sektörlerinde Türkiye’de en büyük ithalat ve imalat hacmine sahip firma olduğunu, pek çok ülkeye ihracat yaptığını “gamestar” ibareli markayı 1994 yılından beri kullandığını ve markanın 98/000943 başvuru numarasıyla müvekkili adına tescil edildiğini, 2008 yılına kadar müvekkilinin markayı yaygın olarak kullandığını ancak 2008 yılına gelindiğinde müvekkilinin markanın yenilemesini atladığını, davalı yanın ise 2009/19432 kod numarası ve 09, 28 ve 35. sınıflarda “…” 2009/57554 kod numaralı ve 28. sınıfta “gamestar webstar”  2009/35120 kod numaralı ve 09, 35. sınıflarda “gamestar wii” ibareli marka başvurularının bulunduğunu, söz konusu başvurulara müvekkili tarafından … nezdinde itiraz edildiğini, davalı yanın bu markalarının müvekkili firmaya ait 16/02/2001 tarih ve 2001/03130 başvuru numaralı “… … süper tv … şekil” ibareli marka ile iltibas yarattığını, TTK’nın 56. maddesinin ihlal edilerek haksız rekabete yol açtığını ileri sürerek, haksız rekabetin ve marka haklarına tecavüz teşkil ettiğinin tespitine, tecavüzün men’ine ve ref’ine ve verilen kararın Türkiye çapında yayınlanan gazetelerde ikişer hafta ara ile iki defa yayınlanmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

    Davalının İddia ve Görüşleri


    Davalı vekili, “… & …”  markasının 2000 yılından itibaren 9, 21 ve 28. sınıflarda müvekkili adına tescilli olduğunu ve elektronik aletler sektöründe ülkenin önde gelen firmalarından biri olduğunu, kimsenin markasını kullanmadığını, kendi adına … nezdinde tescilli bir markayı tescil kapsamında kullandığını, müvekkilinin kendi adına tescilli markayı yenilediğini, buna itiraz etmesinin yersiz olduğunu, itiraz durumunun olabilmesi için ise markanın ilk tescil tarihi olan 2000 yılından itibaren 5 yıllık süre içinde dava açması gerektiğini, ancak bu 5 yıllık sürenin de dolduğunu savunarak davanın reddini istemiştir.

    Yerel Mahkeme Kararı


    Mahkemece iddia, savunma ve tüm dosya kapsamına göre; davacı tarafın dosyaya delil olarak ibraz ettiği davalı tarafın ürünleri üzerindeki “… & …” şeklindeki
    kullanımının tescilli markasına dayandığı gibi, “…” ve “… …” şeklindeki kullanımları yönünden de yargılama sırasında 17.04.2009 ve 01.12.2010 tarihlerinden itibaren koruma sağlayacak şekilde tescil kararı verilmiş bulunduğu davalının böylece tescilli bulunan markalarının tesciline uygun şekildeki kullanımının marka tecavüzü ve haksız rekabet oluşturmadığı, davacının davalı adına tescilli markalar hakkında hükümsüzlüğünü talep edip sağlamadan, davalının tescile uygun bulunan kullanımının men’i ve ref’ini de isteyemeyeceği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.


    Kararı davacı vekili temyiz etmiştir.

    Yargıtay Kararı


    Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına ve davalıya ait 2009/57554 nolu ve 2009/19432 nolu markaların karar tarihinden sonra tescil edildiği ve bu nedenle başvuru tarihlerinden itibaren davalıya koruma sağlıyorolmasına göre,davacı vekilinin tüm temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.


    SONUÇ:

    Yukarıda açıklanan nedenlerle davacı vekilinin temyiz itirazlarının reddi ile hükmün ONANMASINA, ödediği temyiz peşin harcın isteği halinde temyiz edene iadesine, 09.12.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Kaynak-Yargıtay

    Paylaş. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp Email
    Önceki Makale11. Hukuk Dairesi  2012/12334 E. 2013/22466 K. Sayılı Kararı
    Sonraki Makale 11. Hukuk Dairesi  2012/11296 E. 2013/22429 K. Sayılı Kararı
    Bülent AYDIN
    • Website
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • LinkedIn

    2005 yılında kurulan Etkin Patent' in kurucu ortağı olup, 17 yıldır Yurtiçi/Yurtdışı şahıs ve şirketlere marka, patent, tasarım başvuru, tescil ve danışmanlık hizmetleri vermektedir. Ayrıca, marka şehir proje kapsamında patent, web tasarım, emlak, OSGB hizmet alanlarında, kendisi ve sahibi olduğu Etkin Patent nam ve hesabına 2014 yılında 210 adet yeni marka geliştirmiş ve bu markaların tümü kendisine özel web sayfaları ve sosyal medya hesaplarıyla birlikte aktif olarak hizmet vermektedir.

    Son Gönderiler

    Kötüniyetle Yapılan Marka Başvurusunun İtiraz Üzerine Reddi

    16 Aralık 2022

    11.HD  2016 12010 E. İncelemeli Patentin Hükümsüzlüğü Kararı

    14 Aralık 2022

    PINAR DOYUM ve DOYDUM YİDK İptal Davası

    25 Kasım 2022

    11. HD  2012/9275 E. Markaya Tecavüzün Tespiti Kararı 

    29 Ekim 2022

    Cevap bırakın Iptal Et

    Marka Başvurusu Etkin Patent
    Öne Çıkanlar

    Serbest İşçi Buluşları

    10 Mayıs 2022

    Markanın Koruma Süresinden Sonraki Benzer Marka Başvuru

    12 Mayıs 2022

    Markada Tanınmışlık Kavramı ve Unsurları

    12 Mayıs 2022

    Markada Tanınmışlığın Tespitinde Uygulanacak Kriterler

    12 Mayıs 2022
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    SON GÖNDERİLER
    Patent Davaları

    11.HD 2021 90E. Faydalı Modeli ve Tasarım Hakkına Haksız Rekabetin Önlenmesi 

    Yazar Bülent AYDIN9 Ocak 20230

    “İçtihat Metni” MAHKEMESİ : BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ7. HUKUK DAİRESİTaraflar arasında görülen davada Sakarya 3. Asliye…

    11.HD 2021 161 E. Tasarımların Hükümsüzlüğü Kararı

    9 Ocak 2023

    MEXİCO-DEEP INDIGO Patent Tecavüzü ve Haksız Rekabetin Tespiti

    9 Ocak 2023

    “Geliştirilmiş Vakumlu Cam Tüp”  Faydalı Modelin Hükümsüzlüğü Patentinin Sicilden Terki

    7 Ocak 2023

    Haberlerimizden ilk siz haberdar olun

    Etkin Patent'den en son haberleri alın.

    Hakkımızda
    Hakkımızda

    Etkin Patent Tic. Ltd. Şti. Sınai Mülkiyet Haklar alanında hizmet veren Türk Patent ve Marka Kurumu'na (TÜRKPATENT) kayıtlı Marka Patent vekillik sirketidir. ETKİN PATENT TİC.LTD.ŞTİ. İstanbul merkez ofisi ve 32 şube ve iştirakleriyle 17 yıldır binlerce müvekkillerine Sınai Mülkiyet Haklar alanında hizmet vermektedir.

    SON YAZILAR

    11.HD 2021 90E. Faydalı Modeli ve Tasarım Hakkına Haksız Rekabetin Önlenmesi 

    9 Ocak 2023

    11.HD 2021 161 E. Tasarımların Hükümsüzlüğü Kararı

    9 Ocak 2023

    MEXİCO-DEEP INDIGO Patent Tecavüzü ve Haksız Rekabetin Tespiti

    9 Ocak 2023
    Son Yorumlar
      Facebook Twitter Instagram YouTube
      • Etkin Blog Anasayfa
      Telif hakkı © 2023 Etkin Patent - Tüm hakkı saklıdır.

      Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.