Haberlerimizden ilk siz haberdar olun

    Etkin Patent'den en son haberleri alın.

    ÖNE ÇIKANLAR

    11.HD 2021 90E. Faydalı Modeli ve Tasarım Hakkına Haksız Rekabetin Önlenmesi 

    9 Ocak 2023

    11.HD 2021 161 E. Tasarımların Hükümsüzlüğü Kararı

    9 Ocak 2023

    MEXİCO-DEEP INDIGO Patent Tecavüzü ve Haksız Rekabetin Tespiti

    9 Ocak 2023
    Facebook Twitter Instagram
    Facebook Twitter Instagram
    Etkin Patent
    Abone Ol
    • Anasayfa
    • Rehberler
      • Marka Makaleler
      • Patent Başvuru Kılavuzu
      • Coğrafi İşaretler
    • Emsal Davalar
      • Marka Davaları
      • Patent Davaları
    • Mevzuatlar
      • Ulusal Patent Mevzuatlar
      • Uluslararası Patent Mevzuatlar
      • Kalite Yönetmenlikler
    • Haberler
      • Patent Haberleri
      • Marka Haberleri
    • İletişim
    Etkin Patent
    Anasayfa » 11. Hukuk Dairesi  2011/8662 E. 2013/7969 K. Sayılı Kararı
    Marka Davaları

    11. Hukuk Dairesi  2011/8662 E. 2013/7969 K. Sayılı Kararı

    Bülent AYDINYazar Bülent AYDIN8 Ağustos 2022Güncelleme:12 Eylül 2022Yorum yapılmamış5 Dakika Okuma
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp VKontakte Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email


    “İçtihat Metni”

    MAHKEMESİ :FİKRİ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ

    Taraflar arasında görülen davada … 4. Fikri ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi’nce verilen 20…2010 tarih ve 2009/271-2010/453 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi … tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:

    İÇİNDEKİLER

    • Davacının İddia ve Görüşleri
    • Davalının İddia ve Görüşleri
    • Yerel Mahkeme Kararı
    • Yargıtay Kararı
    • SONUÇ:

    Davacının İddia ve Görüşleri


    Davacı vekili, müvekkilinin ticaret ünvanının kök unsurunu oluşturan tescilli ve tanınmış “Arzum” esas unsurlu markaların maliki olduğunu, müvekkilinin 2008/55260 kod numarası ile “ARZUM” ibaresini 28, 29, 30. ve 43. mal/hizmet sınıfında marka olarak tescil başvurusunda bulunduğunu, davalı …’nin daha önce davalılar adına tescilli bulunan “ARZUM” markalarını tescil engeli sayarak başvuruyu kısmen reddettiğini, müvekkilinin kısmi red kararına itirazının da …’nın nihai olarak reddedildiğini, kararın haksız olduğunu, “ARZUM” ibaresinin müvekkilinin ticaret unvanının ayırt edici unsuru olduğunu ve ilk kez 1986 yılında müvekkili adına marka olarak tescil edildiğini, söz konusu markanın müvekkilince maruf ve meşhur hale getirildiğini, marka üzerinde gerçek hak sahibinin müvekkili olduğunu, öncelik hakkının da müvekkiline ait olduğunu, “ARZUM” markasını tescil eden kişilerin kötü niyetli olduğunu ve tescil tarihinden itibaren kullanmadıklarını, müvekkili şirket marka başvurusu ile itiraza dayanak markaların 7/1-b maddesi anlamında benzemediğini ileri sürerek, … …’nın 01.09.2009 tarih ve 2009-M-4103 sayılı red kararının iptali ile davalı … adına tescilli 2000/01909 sayılı, davalı A.Can Unlu Mam. San. ve Tic. Ltd. Şti. adına tescilli 2000/17252 sayılı, davalı … adına tescilli 2003/06087 sayılı marka tescilinin usul ve yasaya aykırı olduğunu ileri sürerek, bu markaların hükümsüzlüğünün tespitine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

    Davalının İddia ve Görüşleri


    Davalı … vekili, … kararının usul ve yasaya uygun olduğunu savunarak davanın reddini istemiştir.


    Davalı Egetür Wurst Und GMBH vekili, müvekkil şirketin …’da kurulduğunu ve başlıca faaliyet alanının sucuk, salam, pastırma, sosis gibi et ve et ürünleri olduğunu, müvekkil markasının başta … olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde tescil ettirildiğini, “ARZUM” markasının “salamlar” üzerinde kullanılmakta olduğunu, davacının kötüniyet iddiasının kabul edilemeyeceğini, Türkiye’deki davaya konu markanın tescilini geri çektiklerini, davanın konusuz kaldığını, savunarak müvekkili açısından davanın reddini istemiştir.


    Diğer davalılar, davaya cevap vermemiştir.

    Yerel Mahkeme Kararı


    Mahkemece, iddia, savunma ve kısmen benimsenen bilirkişi raporuna göre, dava dilekçesinde, redde dayanak markaların hükümsüzlüğünün tespiti isteminde bulunmuş ise de, hükümsüzlüğün tespiti istemli davalar iş bu davadan tefrik edildiği, davaya …. kararının iptaline yönelik olarak devam edildiğini, uyuşmazlığın davacının tescil başvurusunda bulunduğu ibare ile daha önce tescilli bulunan ve redde dayanak yapılan markaların 556 sayılı KHK’nin 7/1-b maddesi uyarınca aynı veya ayırt edilemeyecek derecede benzer olup olmadığı, davacının “ARZUM” markası üzerinde müktesep hakkı bulunup bulunmadığı ve bu bağlamda … kararının iptali koşullarının oluşup oluşmadığı noktalarında toplandığı, davacının 2008/55260 sayı ile “ARZUM” ibaresini 28, 29, 30. ve 43. emtia sınıfında tescil başvurusunda bulunduğu, Markalar Dairesi Başkanlığı’nca davacı başvurusunun aynı konuda tescilli bulunan markaların bulunması nedeniyle 556 sayılı KHK’nin 7/1-b maddesi uyarınca kısmen reddedildiği, davacı marka başvurusundan çıkartılan mal/hizmetlerle redde dayanak yapılan marka kapsamındaki mal ve hizmetlerin birebir karşılaştırılması sonucunda, başvurunun emtia listesindeki “tuz” hariç tüm mal ve hizmetler, redde mesnet markaların koruma kapsamındaki mallar/hizmetler ile aynı/aynı tür, “tuz” emtiasının ise benzer olduğu, davacının marka başvurusu “ARZUM” ibaresiden oluştuğu, redde dayanak markalar ise “ARZUM+şekil”, “ARZUM CAN”, “ARZUM+şekil”, “ARZUM” ibarelerinden meydana geldiği, markaların aynı olmadığı, davacı marka başvurusu ile 2000/01909 ve 2001/21017 sayılı markaların “ayırt edilemeyecek kadar benzer” olduğu, her ne kadar; davacı başvurusu münhasıran kelime unsurundan oluşmakta, redde mesnet markalarda ayrıca şekil unsuru bulunmakta ise de; bu durum markaları “aynı” olmaktan çıkarmakla beraber ayırt edilemeyecek derecedeki benzerliği ortadan kaldırmadığı, yine, dava konusu başvuru ile 2003/06087 sayılı markası da “ayırt edilemeyecek kadar benzer” olduğu, gerek başvuru gerekse redde mesnet marka başkaca bir unsur içermemekte, münhasıran “ARZUM” ibaresinden oluştuğu, oluştuğu, markaları “aynı” olmaktan çıkaran yazı karakteri farklılığı ise; ayırt edilemeyecek derecedeki benzerliği ortadan kaldırmadığı, bilirkişi raporuna davacı başvurusu ile 2000/17252 sayılı markanın aynı veya ayırt edilemeyecek kadar benzer olmadığı belirtilmiş ise de söz konusu markada “ARZUM” ibaresi dışında “CAN” ve “KALP şekli” mevcut ise de, markanın dikkat çeken akılda kalan esaslı unsurunun “ARZUM” sözcüğü olduğu ve aynı olmasa bile ayırt edilemeyecek derecede benzer olduğu, davacı başvurusu ile redde dayanak marka aynı değil ise de, ayırt edilemeyecek derecede benzer bulunduğundan 556 sayılı KHK’nin 7/1-b maddesindeki koşulların oluştuğu, davacı vekili, “ARZUM” markasının asıl sahibinin müvekkili olduğunu, 1986 yılından beri tescilli olması nedeniyle marka üzerinde müktesep hakkı olduğunu ileri sürmüş ise de 556 sayılı KHK ile
    getirilen düzenlemeler kapsamında marka tescilinde öncelik ve teklik esası gereği davacının tescilini talep ettiği işaret tanınmış marka olsa dahi bu olguya dayanarak ancak ve sadece …. kişilerin aynı veya benzer marka başvurularına … nezdinde itiraz edebilir ve/veya tescil edilmiş ise hükümsüzlüğünü talep edebileceği, gerekçesiyle davanın reddine, karar verilmiştir.


    Kararı, davacı vekili temyiz etmiştir.

    Yargıtay Kararı


    Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre, davacı vekilinin tüm temyiz itirazları yerinde değildir.


    SONUÇ:

    Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı, davacı vekilinin bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı bakiye 05,90 TL temyiz ilam harcının temyiz eden davacıdan alınmasına, 22.04.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Kaynak-Yargıtay

    Paylaş. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp Email
    Önceki Makale11. Hukuk Dairesi 2011/12147 E. 2013/8165 K. Sayılı Kararı
    Sonraki Makale 11. Hukuk Dairesi  2011/8680 E.  2013/8021 K. Sayılı Kararı
    Bülent AYDIN
    • Website
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • LinkedIn

    2005 yılında kurulan Etkin Patent' in kurucu ortağı olup, 17 yıldır Yurtiçi/Yurtdışı şahıs ve şirketlere marka, patent, tasarım başvuru, tescil ve danışmanlık hizmetleri vermektedir. Ayrıca, marka şehir proje kapsamında patent, web tasarım, emlak, OSGB hizmet alanlarında, kendisi ve sahibi olduğu Etkin Patent nam ve hesabına 2014 yılında 210 adet yeni marka geliştirmiş ve bu markaların tümü kendisine özel web sayfaları ve sosyal medya hesaplarıyla birlikte aktif olarak hizmet vermektedir.

    Son Gönderiler

    Kötüniyetle Yapılan Marka Başvurusunun İtiraz Üzerine Reddi

    16 Aralık 2022

    11.HD  2016 12010 E. İncelemeli Patentin Hükümsüzlüğü Kararı

    14 Aralık 2022

    PINAR DOYUM ve DOYDUM YİDK İptal Davası

    25 Kasım 2022

    11. HD  2012/9275 E. Markaya Tecavüzün Tespiti Kararı 

    29 Ekim 2022

    Cevap bırakın Iptal Et

    Marka Başvurusu Etkin Patent
    Öne Çıkanlar

    Serbest İşçi Buluşları

    10 Mayıs 2022

    Markanın Koruma Süresinden Sonraki Benzer Marka Başvuru

    12 Mayıs 2022

    Markada Tanınmışlık Kavramı ve Unsurları

    12 Mayıs 2022

    Markada Tanınmışlığın Tespitinde Uygulanacak Kriterler

    12 Mayıs 2022
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    SON GÖNDERİLER
    Patent Davaları

    11.HD 2021 90E. Faydalı Modeli ve Tasarım Hakkına Haksız Rekabetin Önlenmesi 

    Yazar Bülent AYDIN9 Ocak 20230

    “İçtihat Metni” MAHKEMESİ : BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ7. HUKUK DAİRESİTaraflar arasında görülen davada Sakarya 3. Asliye…

    11.HD 2021 161 E. Tasarımların Hükümsüzlüğü Kararı

    9 Ocak 2023

    MEXİCO-DEEP INDIGO Patent Tecavüzü ve Haksız Rekabetin Tespiti

    9 Ocak 2023

    “Geliştirilmiş Vakumlu Cam Tüp”  Faydalı Modelin Hükümsüzlüğü Patentinin Sicilden Terki

    7 Ocak 2023

    Haberlerimizden ilk siz haberdar olun

    Etkin Patent'den en son haberleri alın.

    Hakkımızda
    Hakkımızda

    Etkin Patent Tic. Ltd. Şti. Sınai Mülkiyet Haklar alanında hizmet veren Türk Patent ve Marka Kurumu'na (TÜRKPATENT) kayıtlı Marka Patent vekillik sirketidir. ETKİN PATENT TİC.LTD.ŞTİ. İstanbul merkez ofisi ve 32 şube ve iştirakleriyle 17 yıldır binlerce müvekkillerine Sınai Mülkiyet Haklar alanında hizmet vermektedir.

    SON YAZILAR

    11.HD 2021 90E. Faydalı Modeli ve Tasarım Hakkına Haksız Rekabetin Önlenmesi 

    9 Ocak 2023

    11.HD 2021 161 E. Tasarımların Hükümsüzlüğü Kararı

    9 Ocak 2023

    MEXİCO-DEEP INDIGO Patent Tecavüzü ve Haksız Rekabetin Tespiti

    9 Ocak 2023
    Son Yorumlar
      Facebook Twitter Instagram YouTube
      • Etkin Blog Anasayfa
      Telif hakkı © 2023 Etkin Patent - Tüm hakkı saklıdır.

      Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.