Haberlerimizden ilk siz haberdar olun

    Etkin Patent'den en son haberleri alın.

    ÖNE ÇIKANLAR

    11.HD 2021 90E. Faydalı Modeli ve Tasarım Hakkına Haksız Rekabetin Önlenmesi 

    9 Ocak 2023

    11.HD 2021 161 E. Tasarımların Hükümsüzlüğü Kararı

    9 Ocak 2023

    MEXİCO-DEEP INDIGO Patent Tecavüzü ve Haksız Rekabetin Tespiti

    9 Ocak 2023
    Facebook Twitter Instagram
    Facebook Twitter Instagram
    Etkin Patent
    Abone Ol
    • Anasayfa
    • Rehberler
      • Marka Makaleler
      • Patent Başvuru Kılavuzu
      • Coğrafi İşaretler
    • Emsal Davalar
      • Marka Davaları
      • Patent Davaları
    • Mevzuatlar
      • Ulusal Patent Mevzuatlar
      • Uluslararası Patent Mevzuatlar
      • Kalite Yönetmenlikler
    • Haberler
      • Patent Haberleri
      • Marka Haberleri
    • İletişim
    Etkin Patent
    Anasayfa » 11. Hukuk Dairesi 2011/7824 E. 2013/11807 K. Sayılı Kararı-Etkin Patent
    Marka Davaları

    11. Hukuk Dairesi 2011/7824 E. 2013/11807 K. Sayılı Kararı-Etkin Patent

    Bülent AYDINYazar Bülent AYDIN4 Ağustos 2022Güncelleme:12 Eylül 2022Yorum yapılmamış4 Dakika Okuma
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp VKontakte Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email


    “İçtihat Metni”

    MAHKEMESİ :FİKRİ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ

    Taraflar arasında görülen davada … 3. Fikri ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi’nce verilen 21.12.2010 tarih ve 2008/19-2010/324 sayılı kararın duruşmalı olarak incelenmesi davalılar vekili tarafından istenmiş olup, duruşma için belirlenen 04.06.2013 günü başkaca gelen olmadığı yoklama ile anlaşılıp hazır bulunan davacı vekili Av. … dinlenildikten sonra duruşmalı işlerin yoğunluğu ve süre darlığından ötürü işin incelenerek karara bağlanması ileriye bırakıldı. Tetkik Hakimi … tarafından düzenlenen rapor dinlenildikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:

    İÇİNDEKİLER

    • Davacının İddia ve Görüşleri
    • Davalının İddia ve Görüşleri
    • Yerel Mahkeme Kararı
    • Yargıtay Kararı
    • SONUÇ:

    Davacının İddia ve Görüşleri


    Davacı vekili, müvekkilinin bilgisayar yazılımı üreten bir firma olduğunu, “… ” isimli bilgisayar programının ve TPE’de tescilli markanın sahibi olduğunu, davalılar adresinde 20.09.2004 tarihinde yetkili mahkeme tarafından verilen arama kararı uyarınca aynı tarihli aramada lisans hakları müvekkiline ait olan … isimli bilgisayar programının “… ” gibi modüllerinin izinsiz olarak korsan tabir edilen biçimde kullanıldığı ve iş yerindeki bir adet bilgisayarda yüklü olduğunun tespit edildiğini, davalı eyleminin müvekkilinin eser üzerindeki çoğaltma mali hakkına tecavüz oluşturduğunu, FSEK 68. madde uyarınca dava konusu bilgisayar programı üzerindeki haklarının ihlali nedeniyle mutad bedelin 3 katı tutarında tazminat talep ettiklerini ileri sürerek şimdilik 3.000 TL tazminatın davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiş, 10.05.2010 havale tarihli ıslah dilekçesi ile 96.151,50 TL’nin faizi ile tahsilini talep etmiştir.

    Davalının İddia ve Görüşleri


    Davalılar vekili, dava konusu aramanın … Ltd. Şti’ne ait işyerinde yapıldığını, dava konusu programın müvekkili gerçek kişinin ticari faaliyetlerinde kullanılmadığını ve hiçbir sorumluluğunun olmayacağını, taraf sıfatı bulunmadığını savunarak davanın reddini istemiştir.

    Yerel Mahkeme Kararı


    Mahkemece, iddia, savunma, bilirkişi raporu ve tüm dosya kapsamına göre, davacının “… ” adlı yazılımının FSEK 18/2 hükmü uyarınca mali haklarını kullanma yetkisine sahip olduğu, yazılımın FSEK 2/1-2 bendi anlamında dil ve yazı ile ifade olunan bilgisayar programı türünde ilim edebiyat eseri niteliğini taşıdığı, davalının izinsiz olarak iş yerindeki bilgisayarın harddiskine kayıt ederek çoğalttığı, davalı …’in diğer davalı … Planına Ltd. Şti’nin kurucu ortağı, eylem ve dava tarihinde temsil ve ilzama yetkili müdürü olduğu, BK. 50 ve dava ve eylem tarihinde yürürlükte bulunan FSEK 74. madde uyarınca davalıların müteselsilen sorumlu bulundukları, FSEK 68. madde uyarınca değiştirme (haksız fiil) tarihi olan 21.09.2004 tarihi itibariyle rayiç bedelin tespitinde, davacının olay tarihinde liste üzerinden %30 indirim uygulaması da dikkate alınarak, davalıların sözleşme yapılmış olsaydı ödemesi gereken bedelin 45.088,05 TL olarak tespiti gerektiği, telif tazminatının ise bunun üç katı olan toplam 135.264,15 TL ve ıslah ile talep edilen 96.151,50 TL’ye hükmedilmesi gerektiği gerekçesiyle davanın kabulü ile FSEK 68. maddesi uyarınca tespit edilen ve liste üzerinden %30 indirimli rayiç bedele göre hesaplanan 3×45.088,05 TL olmak üzere sonuç olarak 135.264,15 TL’den ıslah sonrası talep edilen 96.151,50 TL’nin tespitin yapıldığı 20.09.2004 tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsiline karar verilmiştir.


    Kararı, davalılar vekili temyiz etmiştir.

    Yargıtay Kararı


    1- Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre, davalılar vekilinin … Ltd. Şti. yönünden tüm temyiz itirazlarının, … yönünden ise aşağıdaki bent dışında kalan sair temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.


    2- Ancak, Mahkemece davalı …’in diğer davalı şirketin kurucu ortağı ve eylem tarihinde temsil ve ilzama yetkili müdür olduğu, BK. 50. ve eylem ve dava tarihinde yürürlükte bulunan FSEK 74. maddesi uyarınca davalı şirket ile birlikte müteselsilen sorumlu olduğu gerekçesiyle hüküm kurulmuş ise de, bu davalı hakkında… 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde ceza davası açıldığı dosya kapsamından anlaşılmaktadır. Bu durumda ceza davasının işbu davanın sonucunu etkileme ihtimali bulunduğundan bekletici mesele olarak kabul edilmesi ve sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde karar verilmesi doğru görülmemiştir.


    SONUÇ:

    Yukarıda (1) nolu bentte açıklanan nedenlerle davalılar vekilinin… Ltd. Şti. yönünden tüm temyiz itirazlarının, … yönünden ise sair temyiz itirazlarının reddine, kararın (2) nolu bentte açıklanan nedenlerle davalı … yönünden BOZULMASINA, takdir olunan 990,00 TL duruşma vekalet ücretinin davalı şirketten alınarak davacıya verilmesine, aşağıda yazılı bakiye 6.549,60 TL temyiz ilam harcının temyiz eden davalı … İnş. San. Tic. Ltd. Şti’den alınmasına, ödediği temyiz peşin harcın isteği halinde temyiz eden davalı …’e iadesine, 06.06.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Paylaş. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp Email
    Önceki Makale11. Hukuk Dairesi 2011/7703 E. 2013/11806 K. Sayılı Kararı-Etkin Patent
    Sonraki Makale 11. Hukuk Dairesi 2011/8610 E. 2013/11692 K. Sayılı Kararı-Etkin Patent
    Bülent AYDIN
    • Website
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • LinkedIn

    2005 yılında kurulan Etkin Patent' in kurucu ortağı olup, 17 yıldır Yurtiçi/Yurtdışı şahıs ve şirketlere marka, patent, tasarım başvuru, tescil ve danışmanlık hizmetleri vermektedir. Ayrıca, marka şehir proje kapsamında patent, web tasarım, emlak, OSGB hizmet alanlarında, kendisi ve sahibi olduğu Etkin Patent nam ve hesabına 2014 yılında 210 adet yeni marka geliştirmiş ve bu markaların tümü kendisine özel web sayfaları ve sosyal medya hesaplarıyla birlikte aktif olarak hizmet vermektedir.

    Son Gönderiler

    Kötüniyetle Yapılan Marka Başvurusunun İtiraz Üzerine Reddi

    16 Aralık 2022

    11.HD  2016 12010 E. İncelemeli Patentin Hükümsüzlüğü Kararı

    14 Aralık 2022

    PINAR DOYUM ve DOYDUM YİDK İptal Davası

    25 Kasım 2022

    11. HD  2012/9275 E. Markaya Tecavüzün Tespiti Kararı 

    29 Ekim 2022

    Cevap bırakın Iptal Et

    Marka Başvurusu Etkin Patent
    Öne Çıkanlar

    Serbest İşçi Buluşları

    10 Mayıs 2022

    Markanın Koruma Süresinden Sonraki Benzer Marka Başvuru

    12 Mayıs 2022

    Markada Tanınmışlık Kavramı ve Unsurları

    12 Mayıs 2022

    Markada Tanınmışlığın Tespitinde Uygulanacak Kriterler

    12 Mayıs 2022
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    SON GÖNDERİLER
    Patent Davaları

    11.HD 2021 90E. Faydalı Modeli ve Tasarım Hakkına Haksız Rekabetin Önlenmesi 

    Yazar Bülent AYDIN9 Ocak 20230

    “İçtihat Metni” MAHKEMESİ : BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ7. HUKUK DAİRESİTaraflar arasında görülen davada Sakarya 3. Asliye…

    11.HD 2021 161 E. Tasarımların Hükümsüzlüğü Kararı

    9 Ocak 2023

    MEXİCO-DEEP INDIGO Patent Tecavüzü ve Haksız Rekabetin Tespiti

    9 Ocak 2023

    “Geliştirilmiş Vakumlu Cam Tüp”  Faydalı Modelin Hükümsüzlüğü Patentinin Sicilden Terki

    7 Ocak 2023

    Haberlerimizden ilk siz haberdar olun

    Etkin Patent'den en son haberleri alın.

    Hakkımızda
    Hakkımızda

    Etkin Patent Tic. Ltd. Şti. Sınai Mülkiyet Haklar alanında hizmet veren Türk Patent ve Marka Kurumu'na (TÜRKPATENT) kayıtlı Marka Patent vekillik sirketidir. ETKİN PATENT TİC.LTD.ŞTİ. İstanbul merkez ofisi ve 32 şube ve iştirakleriyle 17 yıldır binlerce müvekkillerine Sınai Mülkiyet Haklar alanında hizmet vermektedir.

    SON YAZILAR

    11.HD 2021 90E. Faydalı Modeli ve Tasarım Hakkına Haksız Rekabetin Önlenmesi 

    9 Ocak 2023

    11.HD 2021 161 E. Tasarımların Hükümsüzlüğü Kararı

    9 Ocak 2023

    MEXİCO-DEEP INDIGO Patent Tecavüzü ve Haksız Rekabetin Tespiti

    9 Ocak 2023
    Son Yorumlar
      Facebook Twitter Instagram YouTube
      • Etkin Blog Anasayfa
      Telif hakkı © 2023 Etkin Patent - Tüm hakkı saklıdır.

      Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.