Haberlerimizden ilk siz haberdar olun

    Etkin Patent'den en son haberleri alın.

    ÖNE ÇIKANLAR

    11.HD 2021 90E. Faydalı Modeli ve Tasarım Hakkına Haksız Rekabetin Önlenmesi 

    9 Ocak 2023

    11.HD 2021 161 E. Tasarımların Hükümsüzlüğü Kararı

    9 Ocak 2023

    MEXİCO-DEEP INDIGO Patent Tecavüzü ve Haksız Rekabetin Tespiti

    9 Ocak 2023
    Facebook Twitter Instagram
    Facebook Twitter Instagram
    Etkin Patent
    Abone Ol
    • Anasayfa
    • Rehberler
      • Marka Makaleler
      • Patent Başvuru Kılavuzu
      • Coğrafi İşaretler
    • Emsal Davalar
      • Marka Davaları
      • Patent Davaları
    • Mevzuatlar
      • Ulusal Patent Mevzuatlar
      • Uluslararası Patent Mevzuatlar
      • Kalite Yönetmenlikler
    • Haberler
      • Patent Haberleri
      • Marka Haberleri
    • İletişim
    Etkin Patent
    Anasayfa » 11.HD 2003/5081 E. Patentin Sicil Kaydı Kararı
    Patent Davaları

    11.HD 2003/5081 E. Patentin Sicil Kaydı Kararı

    Bülent AYDINYazar Bülent AYDIN22 Ekim 2022Güncelleme:8 Kasım 2022Yorum yapılmamış5 Dakika Okuma
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp VKontakte Email
    11-hd-2003-5081-e-patentin-sicil-kaydi-karari
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    • 551 S. PATENT HAKLARININ KORUNMASI HAKKINDA KANUN HÜKM… [ Madde 62 ]
    • 551 S. PATENT HAKLARININ KORUNMASI HAKKINDA KANUN HÜKM… [ Madde 70 ]
    • 551 S. PATENT HAKLARININ KORUNMASI HAKKINDA KANUN HÜKM… [ Madde 71 ]

    “İçtihat Metni”
    Taraflar arasında görülen davada (Ankara Asliye Dokuzuncu Ticaret Mahkemesince verilen 23.1.2003 tarih ve 2002/445-2003/14 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesi taraf vekilleri tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için tetkik hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:

    İÇİNDEKİLER

    • Davacının İddia ve Görüşleri
    • Davalının İddia ve Görüşleri
    • Yerel Mahkeme Kararı
    • Yargıtay Kararı
    • Sonuç :

    Davacının İddia ve Görüşleri

    Davacı vekili, müvekkillerinin “Genişleyen Ostesentez Kafesi” başlıklı buluşları hakkında Patent işbirliği Antlaşması hükümleri uyarınca uluslararası başvuru yapılarak Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı nezdinde ilan edildiğini, bir sonraki aşamada ön inceleme raporu alınarak Türkiye’de ulusal patent başvurusu yapıldığını, ön inceleme raporunda olumsuz görüş olmamasına rağmen 2. inceleme raporu düzenlenmesi için gereken evrakın istendiğini, düzenlenen rapor üzerine eksikliğin giderilmediğinden bahisle açıklamanın bildirilmesi halinde 3. raporun alınması için 3 ay içerisinde inceleme ücretlerinin gönderilmesinin istendiğini, bu aşamada müvekkillerinin paten vekilinin değiştiğini, davalıya yapılan müracaat üzerine 3 aylık sürede talebin yapılmamış olması nedeniyle 3. inceleme hakkının kullanıldığı kabul edilerek başvurunun patentlenebilirlik kriterlerine sahip olmaması nedeniyle reddedildiğini, bu karara yapılan itirazın da Türk Patent Enstitüsü Başkanlığı Yeniden inceleme ve Değerlendirme Kurulu tarafından reddedildiğini ileri sürerek, uluslararası sözleşmelerin kıyasen uygulanması suretiyle patentlenebilirlik kriterlerine sahip olan müvekkillerinin patent başvurusunun kabul edilerek, sicil kaydına tesciline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

    Davalının İddia ve Görüşleri

    Davalı vekili, yapılan işlemlerde bir usulsüzlük bulunmadığını, Patent Kanunu Antlaşmasının Türkiye’de henüz yürürlükte olmadığını, Avrupa Patent Sözleşmesi yönünden bir başvuru olmadığını savunarak, davanın reddini istemiştir.

    Yerel Mahkeme Kararı

    Mahkemece, iddia, savunma ve dosyadaki belgelere göre, benimsenen bilirkişi raporu doğrultusunda, davacıların ilk vekili tarafından gerçekleştirilen kusurlu bir fiil sonucunda 3 aylık süresi içerisinde 3. inceleme talebinde bulunulmadığı, bu eksikliğin patent verilmesinde yerine getirilmesi gereken şekle ilişkin bir eksiklik niteliği taşımakta olup, buluşta bulunması gereken yenilik, sanayide uygulanabilirlik, tekniğin bilinen durumunu aşma şeklindeki maddi şartlara ilişkin bir eksiklik özelliği taşımadığı, salt şekli bir eksiklikle bu incelemenin talep edilmemiş olmasının bunun maddi bir eksiklik olarak nitelendirilmesini gerektirmeyeceği, zira şekle ilişkin eksikliklerin sonradan giderilmesinin mümkün olduğu, nitekim davacılar tarafından daha sonra eksikliğin giderildiği, kaldı ki Patent işbirliği Antlaşmasının ve Patent Kanunu Antlaşmasının hükümlerinin de bu doğrultuda olduğu gerekçesiyle, davanın kısmen kabulü ile, Yeniden inceleme ve Değerlendirme Kurulu kararının iptaline ve davacıların patent başvurusunun patentlenebilirlik kriterlerine sahip olduğundan kabulü ile sicil kaydına tesciline veya TPE. önündeki haklarının eski hale getirilmesine veya ek süre verilerek işlemlerin devamına ilişkin talep idari nitelikli olması nedeniyle, bu yöndeki istemler ve buna bağlantılı olan ilan istemi ile birlikte reddine karar verilmiştir.

    Kararı, taraf vekilleri temyiz etmiştir.

    Yargıtay Kararı

    Dava, patent tescili başvurusunun reddine dair davalı Enstitü Yeniden inceleme ve Değerlendirme Kurulu kararının iptali, patent başvurusunun kabulü ve sicil kaydına tescili istemine ilişkindir.

    Yukarıda açıklandığı gibi mahkemece, davanın kısmen kabulüne, davacının patent tescili başvurusunun reddine dair Enstitü Patent Dairesi kararına karşı yapılan itirazın reddine ilişkin Yeniden inceleme ve Değerlendirme Kurulu kararının iptaline, diğer istemlerin ise reddine karar verilmiştir.

    Uyuşmazlık 551 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 62. maddesi uyarınca üçüncü kez inceleme yaptırılması için başvuru sahibine verilen sürede gereken belge ve ücretin gönderilmemesinin hukuki sonucunun ne olacağı noktasında toplanmaktadır. Davalı Türk Patent Enstitüsü Başkanlığı ilgili Dairesi’nce davacının üçüncü inceleme için verilen sürede belge eksikliğini gidermemesi ve inceleme ücretlerini karşılamaması nedeniyle ikinci inceleme raporuna göre değerlendirme yapılarak davacının isteminin reddine karar verilmiş, bu karara karşı davacı itirazı ise Enstitü, Yeniden inceleme ve Değerlendirme Kurulu tarafından red olunmuştur.

    551 sayılı Patent Haklarının Korunması Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararnamenin 62. maddesinde incelemeli patent verilmesi prosedürünü düzenlemiş olup, ilk ve ikinci inceleme sonucu saptanan eksiklerin ve görüş ayrılıklarının giderilmediğine karar verilmesi halinde, başvuru sahibine karşı görüşlerini ileri sürebilmesi için üç aylık süre verileceğini öngörmüş, ancak verilen sürede başvuru sahibinin gereğini yerine getirmemesi halinde yatırımın ne olacağı açık bir şekilde düzenlenmemiştir. Bu konuda aynı Kanun Hükmünde Kararnamenin 70 ve 71. maddelerinin ise, itiraz üzerine yapılacak işlemle ilgili olmaları nedeniyle, davamızda uygulama yeri bulunmamaktadır. Ancak, sözü geçen Kanun Hükmünde Kararnamenin Uygulama Şeklini Gösterir Yönetmeliğin 29. maddesi verilen süre içerisinde yetersizliğin giderilmemesi halinde başvurunun reddedileceğini öngörmüştür. Esasen, kanunda belirtilen sürelerde tamamlanması gereken eksikliklerin tamamlanmamış olması halinde istemin reddi gerekeceği, bu düzenlemenin doğal bir sonucu olup, yönetmelikte bu sonuç açıklığa kavuşturulmuştur.

    Açıklanan bu durum karşısında, ilk iki inceleme raporunda saptanan eksikliklerin giderilmesi için davacı başvuru sahibine verilen sürede gerekli belgeleri getirmeyen ve inceleme ücretini ödemeyen davacının başvurusunun reddine dair Türk Patent Enstitüsü Patent Dairesi’nin kararı ile, davacının bu konudaki itirazının reddine dair Yeniden inceleme ve Değerlendirme Kurulu kararı yerinde olduğundan, davanın reddi yerine kısmen kabulüne karar verilmesi yerinde görülmemiş, davalı Enstitü vekilinin temyiz isteminin kabulü ile hükmün bozulmasına karar vermek gerekmiştir.

    2- Yukarıda açıklanan bozma sebep ve şekline göre, davacı vekilinin temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına karar verilmiştir.

    Sonuç :

    Yukarıda 1 nolu bentte açıklanan nedenlerden dolayı davalı vekilinin temyiz isteminin kabulü ile hükmün (BOZULMASINA), 2 nolu bentte açıklanan nedenle davacı vekilinin temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, ödedikleri temyiz peşin harcın istekleri halinde temyiz edenlere iadesine, 12.1.2004 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Kaynak ; Yargıtay

    Paylaş. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp Email
    Önceki Makaleİstanbul 2. FSHM 2017/247 E. Patent Tecavüzünün Olmadığının Tespiti Kararı
    Sonraki Makale Bakırköy 1.FSHM 2019/218 E. Patente Tecavüzün Durdurulması Kararı
    Bülent AYDIN
    • Website
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • LinkedIn

    2005 yılında kurulan Etkin Patent' in kurucu ortağı olup, 17 yıldır Yurtiçi/Yurtdışı şahıs ve şirketlere marka, patent, tasarım başvuru, tescil ve danışmanlık hizmetleri vermektedir. Ayrıca, marka şehir proje kapsamında patent, web tasarım, emlak, OSGB hizmet alanlarında, kendisi ve sahibi olduğu Etkin Patent nam ve hesabına 2014 yılında 210 adet yeni marka geliştirmiş ve bu markaların tümü kendisine özel web sayfaları ve sosyal medya hesaplarıyla birlikte aktif olarak hizmet vermektedir.

    Son Gönderiler

    11.HD 2021 90E. Faydalı Modeli ve Tasarım Hakkına Haksız Rekabetin Önlenmesi 

    9 Ocak 2023

    11.HD 2021 161 E. Tasarımların Hükümsüzlüğü Kararı

    9 Ocak 2023

    MEXİCO-DEEP INDIGO Patent Tecavüzü ve Haksız Rekabetin Tespiti

    9 Ocak 2023

    “Geliştirilmiş Vakumlu Cam Tüp”  Faydalı Modelin Hükümsüzlüğü Patentinin Sicilden Terki

    7 Ocak 2023

    Cevap bırakın Iptal Et

    Marka Başvurusu Etkin Patent
    Öne Çıkanlar

    Serbest İşçi Buluşları

    10 Mayıs 2022

    Markanın Koruma Süresinden Sonraki Benzer Marka Başvuru

    12 Mayıs 2022

    Markada Tanınmışlık Kavramı ve Unsurları

    12 Mayıs 2022

    Markada Tanınmışlığın Tespitinde Uygulanacak Kriterler

    12 Mayıs 2022
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    SON GÖNDERİLER
    Patent Davaları

    11.HD 2021 90E. Faydalı Modeli ve Tasarım Hakkına Haksız Rekabetin Önlenmesi 

    Yazar Bülent AYDIN9 Ocak 20230

    “İçtihat Metni” MAHKEMESİ : BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ7. HUKUK DAİRESİTaraflar arasında görülen davada Sakarya 3. Asliye…

    11.HD 2021 161 E. Tasarımların Hükümsüzlüğü Kararı

    9 Ocak 2023

    MEXİCO-DEEP INDIGO Patent Tecavüzü ve Haksız Rekabetin Tespiti

    9 Ocak 2023

    “Geliştirilmiş Vakumlu Cam Tüp”  Faydalı Modelin Hükümsüzlüğü Patentinin Sicilden Terki

    7 Ocak 2023

    Haberlerimizden ilk siz haberdar olun

    Etkin Patent'den en son haberleri alın.

    Hakkımızda
    Hakkımızda

    Etkin Patent Tic. Ltd. Şti. Sınai Mülkiyet Haklar alanında hizmet veren Türk Patent ve Marka Kurumu'na (TÜRKPATENT) kayıtlı Marka Patent vekillik sirketidir. ETKİN PATENT TİC.LTD.ŞTİ. İstanbul merkez ofisi ve 32 şube ve iştirakleriyle 17 yıldır binlerce müvekkillerine Sınai Mülkiyet Haklar alanında hizmet vermektedir.

    SON YAZILAR

    11.HD 2021 90E. Faydalı Modeli ve Tasarım Hakkına Haksız Rekabetin Önlenmesi 

    9 Ocak 2023

    11.HD 2021 161 E. Tasarımların Hükümsüzlüğü Kararı

    9 Ocak 2023

    MEXİCO-DEEP INDIGO Patent Tecavüzü ve Haksız Rekabetin Tespiti

    9 Ocak 2023
    Son Yorumlar
      Facebook Twitter Instagram YouTube
      • Etkin Blog Anasayfa
      Telif hakkı © 2023 Etkin Patent - Tüm hakkı saklıdır.

      Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.