Tasarım Tescil Araştırma ve online Tasarım Sorgulama yapabileceğiniz web sayfaları burada bulabilir ve inceleyebilirsiniz. Endüstriyel tasarım araştırma ve sorgulamaları aşağıdaki linklerden yapabilir ve uzmanlarımızdan yardım ve destek alabilirsiniz.


Tasarım Tescil Araştırma yapılırken işin uzmanı tarafından önceki tescilli tasarımlarla mevcut tasarımlar arasındaki benzerlik incelenmesi yapılması gerekmektedir. Genellikle tescilli olsun veya olmasın önceden var olan tasarımlarda küçük değişikliklerin yapılması halinde tasarımın yeni olduğu gibi yanlış bir sonuca ulaşılmaktadır.


Oysa temek kural tasarımın yeni olması ve önceki endüstriyel tasarımla sonraki tasarım arasında belirgin farklılıkların olması gerekir.

Etkin Patent ‘ in detaylı açıkladığı tasarım nedir? endüstri ürünleri tasarımı nedir? mimari tasarım nedir? ve rüçhan hakkı nedir? hakkındaki ayrıntılı bilgileri ve  Tasarım Tescil Ücreti başlıklı yazımızı incelemenizi öneriyoruz.

Dolayısıyla tasarım tescil araştırma işlemlerinin bir uzman tarafından yapılması ve araştırılan tasarımlar hakkında inceleme ve değerlendirmenin işin uzmanı tarafından yapılması gerekir.


Sizde tasarımlarınızın yenilik özelliklerini, önceki tasarımlarla benzer olup olmadıklarını, tescil sürecinde veya tescil sonrası olası hukuki süreçlerde elinizi güçlendirecek hukuki zeminin oluşturulması için Etkin Patent’ in uzmanlığından, bilgi ve deneyimin faydalanmanızı öneriyoruz.

TASARIM TESCİL ARAŞTIRMA NASIL YAPILIR

Tasarım Tescil Araştırma , Aşağıdaki linklerden marka, buluş ve patentler ve tasarım tescil araştırma ve incelemeler yapabilirsiniz.

Konu Başlıkları Linkler
Marka Sorgulama TIKLAYINIZ
Patent Sorgulama TIKLAYINIZ
Tasarım Tescil Sorgulama TIKLAYINIZ
Marka Tescil Araştırma  TIKLAYINIZ
Yurtdışı Patent Sorgulama TIKLAYINIZ


Ancak tasarım tescil araştırma, marka isimlerinin araştırma gibi kolay ve net olarak sonuca ulaştırmayabilir.

Yani kelimelerin kayıtlı olduğu bir veri tabanı üzerinde araştırma ve inceleme kolay ancak tasarım tesciline konu ürün isimlerinin çok farklı şekillerde kayıt edilmesi nedeniyle hem zaman almakta hem de aslında önceden benzer tescilli tasarımın tespit edilmeyebilir.

Örneğin Özellikle logo tasarımlar tamamı “logo/logolar” şeklinde kayıt altına alınmaktadır. Dolayısıyla araştırma yaptığınızda tüm “logo” kayıtları incelemeniz gerekir ki bu oldukça zaman alabilir.

Yine desenler aynı şekilde kayıt altına alınmaktadır. Dolayısıyla desen/desenlerin tescilinin araştırması da oldukça zaman ve sonuç alıcı olmayabilir.

Yine makine ve teknoloji ürünlerinin bütünü veya parçası aynı olmasına rağmen kimi durumlarda kısa/uzun farklı terimlerle kayıt altına alınmış olabilir.

Diğer önemli bir konu ise “tasarımda yenilik” unsurudur. Yani tescili istenen tasarımla aynı/benzer önceden tescil olmayabilir ama dünyanın herhangi bir yerinde ilgili tasarım kamuya sunulmuş yani yayınlanmış ise yenilik özelliğini karşılamadığından TÜRKPATENT tarafından reddedilir.

Dahası bir şekilde tescil edilse dahi, sonradan herhangi bir hukuki çekişme aşamalarında karşı yanın tasarım tescil başvuru tarihinden önce ilgili tasarımın kamuya sunulduğunu ispatlarsa ilgili tasarım iptal edilir ve ciddi maddi ve manevi zararlarla karşılaşabilirsiniz.

Her ne kadar gelişen yazılım teknolojisi ile kısmen tasarımlar araştırabilir olsa da, kesin sonuca ulaşmak şimdilik maalesef mümkün değildir.

Etkin Patent tarafından geliştirilen bir kısım yazılımlar, piyasalarda kullanılan ücretli/ücretsiz bir kısım programlarla kısmen de olsa araştırma yapmakta ve mümkün mertebe müvekkillerine katkı sunmaktadır.

Ayrıntılar için iletişim adreslerimizden vekil ve danışmanlarımızdan yardım ve destek alabilirsiniz. 

ULUSLARARASI TASARIM TESCİL ARAŞTIRMA

Tasarım Tescil Araştırma , Aşağıdaki uluslararası tasarım tescillerin olduğu veritabanları üzerinden uluslararası tasarım tescil araştırma yapabilirsiniz.

Konu Başlıkları Linkler
Uluslararası Tasarım Tescil Sorgulama  TIKLAYINIZ
WIPO Uluslararası Tasarım Bülteni  TIKLAYINIZ


Tasarım Tescil Araştırma , Yukarıdaki linklerden uluslararası tasarım tesciller arasında araştırma yapabilirsiniz.

Ancak özellikle yenilik şartı nedeniyle ilgili tasarım tescilli olmasa bile, başvuru tarihinden önce kamuya sunulduğu tespit edilmesi halinde ret riski öncelikle gözetilmelidir.

Dahası araştırmanın bir uzman aracılığıyla yapılması özellikle önerilmektedir. tasarım tescillerine konu ürün isimleri dahil kayıt aşamasındaki tanımlamalar hakkında konunun uzmanının bilgi ve deneyimi oldukça farklı olduğundan, sizin günlerce araştırma sonucunda dahi bulamadığınız benzer tasarım tescillerini tespit edebilir. 

Ayrıca özellikle yazılım teknolojilerine hakim bir uzmanın tescilsiz tasarım araştırmaları da yine farklılaşmaktadır.

Yani özet olarak hem teknik bilgi, hem mevzuat hem de deneyim gerektirmektedir.

Etkin Patent özellikle tasarımı yapan ister kendi personeli ister dışarıdan hizmet aldığı şahıs veya firma olsun mutlaka esin kaynaklarını, bütün ve parçalarında esinlendiği kaynakları, ücretli/ücretsiz internet üzerinden aldığı görselleri mutlaka bir uzman ile birlikte değerlendirmesini önermektedir.

Etkin Patent  konusunda uzman ve deneyimli danışmanlarından ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.