Avukat Aydoğan Koru, Ankara 1. Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesi’nde,  “BaroKart”ın, özel bir şirket adına tescilinin iptali için dava açtı. Koru, tüm meslektaşlarını davaya müdahil olmaya çağırdı. Baro yönetimine de başvurarak, davaya müdahil olunması ya da ayrı bir dava açılmasını istedi.

20 avukatın müdahil olduğu davayla ilgili Koru, bakın ne dedi: “Baromuz altı tane başvuru yapmış hiçbiri Türk Patent Enstitüsü’nce kabul edilmemiştir. Bu kart şu anda 50 TL bedelle satılıyor ve ciddi rakamdır. Aynı zamanda bir banka ile anlaşmayla kredi kartı özellikleriyle donatılarak, meslektaşlarımıza sunulmaktadır. Marka değeri yabana atılmayacak bir değerdir. 2007’de firma bu kartı kendi adına tescil ettirdi. Firmanın kurucuları da avukatlar. Barokart Ankara Barosu’nun bir ürünüdür. Baroya geri dönmelidir. Bu nedenle biz bu davayı Baroya değil şirkete karşı açtık.” Avukat Salman: Kanunda yasak var Baroda Birlik Grubu Dönem Başkanı Avukat Özgür Salman ise davanın baro seçimleriyle ilgisi olmadığını avukatlarının kişisel bilgilerinin özel bir şirkete verildiğini savundu ve şöyle konuştu: “Binlerce baro üyesinin aidatlarıyla kurulmuş bir sistemin marka hakları dahil olmak üzere özel bir firmanın üzerinde bırakılmış olması bu hususta gereken tedbirlerin alınmamış olması, yapılması gereken müracaatların yapılmaması kabul edilemez. Bizim tek amacımız ‘BaroKart’ın Ankara Barosu adına tescilinin sağlanmasıdır.”

Başkan yanıt verdi Ankara Barosu Başkanı Vedat Ahsen Coşar’la da konuştum. İlk kez iddialara tek tek yanıt verdi. “BaroKart bizim yarattığımız bir ürün değil ki, markasını almak için dava açalım” diyen Coşar, bakın şöyle dedi: Özel şirkete özel kişisel bilgi iddiası gerçek dışı  “BaroKart bünyesi içerisinde, kartın sahibinin adı, soyadı, baro sicil numarası, iş yeri adresi, cep telefonu numarası, iş yeri telefonu dışında herhangi bir bilgi kaydı mevcut değildir. Elektronik imzalı BaroKartlar da zorunlu olarak T.C. kimlik numarası bulunmaktadır. Avukatlara ait bu bilgiler gizli değildir. Baro Levhasında, WEB sayfasında, baromatiklerde bulunmakta, BaroKart’tan bağımsız bu bilgilere ulaşmak mümkündür. O nedenle avukatlara ait özel ve kişisel bilgiler baro tarafından özel bir şirkete verilmiştir iddiası gerçek dışıdır. Şirket geliştirdi BaroKart Sistemi 2005’te Random Yazılım tarafından geliştirilmiş ve ilk olarak Ankara Barosu bünyesinde kullanılmaya başlanmıştır. BaroKartın, Random firması adına alan adı tahsislerinin alındığı tarih 21.09.2005’dir. Şu anda 32 ayrı Baro üyesinden oluşan yaklaşık 16.200 BaroKart üyesi bulunmaktadır. BaroKart, Ankara Barosu’nun tasarladığı, yarattığı bir ürün değildir.

Esasen ne Ankara Barosu ve ne de bir başka Baro böyle bir ürünü tasarlayacak ve yaratacak teknolojiye sahip bulunmamaktadır. Marka bedeli ödemedik Ankara Barosu olarak biz bu ürünü, ürünü tasarlayan Random firmasından sadece yazılım ücreti ödemek ve surver vs. gibi donanımları sağlamak suretiyle aldık ve 5 yıldır kullanım alanını genişleterek ve başarıyla kullanıyoruz. Kullanım için bir bedel ödemediğimiz gibi, marka için de bir bedel ödemedik, ödemiyoruz. Otomobilin markası gibi BaroKartın, Ankara Barosu tarafından tasarlanmamış, yaratılmamış bir ürün olmasına, sadece kullanım hakkının ve mülkiyetinin Ankara Barosuna veya sahibi olan Baroya ait bulunmasına, alan adının üretici firmaya ait bulunmasına göre, markasının da üretici firma adına tescil edilmiş olması hukukun, hakkaniyetin gereğidir. Bu tıpkı sahip olduğumuz, kullandığımız otomobillerin mülkiyetinin, kullanım hakkının bize ait olmasına rağmen, markasının başkasına ait olması, malik olan, kullanan kişi olarak marka üzerinde hak talep edilememesi gibidir.           

Avukatın hayatını kolaylaştırıyor BaroKart, adliye içerisinde ve dışarısında avukatların hayatlarını kolaylaştırmayı ve işlerini daha pratik bir biçimde yürütmeyi sağlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda; Hukuk mahkemelerinde dava açılması sırasında BaroKart sahibi meslektaşlarımıza sıralamada öncelik tanınmakta, Adliye girişlerinde BaroKart ile meslektaşlarımız x-ray uygulamasına tabi tutulmamakta, bu yol ile hem zamandan tasarruf edilirken hem de kolluk güçleri ile yaşanan polemiklerin önüne geçilmesinin yanı sıra avukatın onuru korunmaktadır. Fotokopi, sosyal tesislerde indirim sağlanmaktadır. Mevcut yönetime düşmanlık üzerinden prim yapılıyor Yaklaşan seçimlerde elinde kullanılacak malzeme bulunmayanlar, kendisiyle ilgili anlatacak bir becerisi, hikayesi, projesi olmayanlar, BaroKart üzerinden, mevcut yönetime düşmanlık üzerinden prim yapmaya çalışmaktadır.”