Marka Tescil nedir, Marka, isim tescili nasıl yapılır, Marka Tescil belgesi nasıl ve nereden alınır, Marka tescil ve itiraz işlemleri, süreci ve süresi ne kadardır.Marka, kısaca bir işletmenin mal veya hizmetlerini bir başka işletmenin mal ve hizmetlerinden ayıran, harfler, sözcükler, şekillerden oluşan işaretlerdir

İşte bu marka işaretlerin Türk Patent  Enstitüsü tarafından ilgili mevzuatlara uygun olması halinde belgelendirilerek tescil edilmesine de marka tescili denir.
 

Öncelikle marka isimlerinin seçimine ilişkin Marka İsmi Bulma başlıklı yazımızı,  marka tescili öncesi oldukça önemli olan marka tescil sorgulama başlıklı yazımızı ve marka tescil kriterlerini ayrıntılı inceleyen marka tescili başlıklı yazılarımızı ve marka patent işlemlerini yürüten patent firmaları başlıklı yazımızı incelemenizi öneririm.


Marka tescilini tescil öncesi, tescil süreci ve tescil sonrası olmak üzere üç başlık altında inceleyeceğiz.

Marka tescil başvuru öncesi dikkat edilecek hususlar

Öncelikle marka işareti olarak tercih edilen marka isim, sayı, harf ve şekillerin kısa, öz ve akılda kalıcı olmasına ve  özellikle ayırt edici özelliklere sahip olmasına dikkat edilmelidir. Marka isminin anlamının bir çok dilde araştırma yapılması da dönüşü ve telefisi güç zararlardan sizi koruyacaktır. Ayrıca tescil edilecek marka isminin coğrafi isimler, jenerik isimler, tanımlayıcı veya genel ifadeler ve şahıs isimleri olmamasına da markalaşmanız için önemli kriterlerdir.
 

İsim, logo tespit ve tercihlerinden sonra mutlaka marka uzmanlarından gerek marka tescil  sürecinde gerekse de tescil sonrası önceden başvuru veya tescilli markalarla olan benzerlik inceleme ve değerlendirmesi yapılmalı ve bunun yazılı olarak raporlanması oldukça önemlidir.

Marka işareti tespiti ve tescili  üretilen mal veya hizmetlerin tasarım ve üretim başlangıcında olması gerekirken genellikle ürün veya hizmetin lansman hatta piyasaya sunulması aşamalarında akla gelmektedir. Kimi zamanda mal veya hizmetin fikir aşamasında üretilen mal veya hizmetin niteliklerini bildirir yani tanımlayıcı olan ve tescil kriterlerine sahip olmayan sözcük ve şekiller seçilmekte ve önceden herhangi bir marka araştırma ve sorgulama yapılmadığından ürün veya hizmetin ambalaj dahil reklam ve tanıtım mataryelleri hazırlanmakta ve tam sunum aşamasında tescili akla geldiğinde de geri dönüşü olmayan telafisi güç zararlar vermesinin yanı sıra tercih edilen isim o kadar benimsenir ki marka uzmanlarının uyarıları dahi dikkate alınmadan  geri dönüş maliyetleri ve ürün ve hizmetle işselleştirilmesi nedeniyle bir çok risk göze alınarak  marka tescil başvurusu yapılır. Dahası bu tür durumlarda marka sahibinin şiddetli isteği ve en küçük tescil umudu doğal olarak sorumluluğu kendisinin alması nedeniyle patent firmalarının veya marka danışmanlarının sorumluluğun azalması hatta sorunlar nedeniyle sonradan ortaya çıkacak iş ve işlemlerin yaratacağı kazanç nedeniyle binlerce marka sonucu belli olmasına ve gerçekten çok büyük zararlar yaratacak olmasına rağmen marka tescil  başvurusu yapılır.

Dahası üretilecek olan mal ve hizmetlerin fikir aşamasından tutunda ambalaj ve reklam ve tanıtım materyellerinin hazırlanmasına kadar en küçük ayrıntılar dahi büyük maliyetlere katlanılarak dikkat edilirken marka tescil öncesi marka tescil sorgulama işlemlerinin tıpkı alan adı (domain) gibi sorgulanması, patent firmaları,  marka vekili ve danışmanların araştırma ve tercihi için aynı özen ve dikkat gösterilmemektedir.

Bu ve benzeri durumlar tıpkı bir balona benzer. Balonun hangi tarafından sıkarsanız sıkın,  bir başka yanı şişeceğinden sorunun bırakın çözümlenmesi katlanarak büyüyecektir. Dolayısıyla ürün veya hizmetlerin fikir aşamasında öncelikle marka isminin belirlenmesi ve bu marka isim için işin ehli marka uzmanlarından marka tescil araştırma ve sorgulama yapılması ve başvuru öncesi, süreci ve başvuru sonrası olası riskler, lehe ve aleyhe olabilecek tecavüz ve hükümsüzlük davaların muhtemel sonuçları hakkında ayrıntılı raporlama istenmelidir.

Her yıl yapılan marka tescil başvurularının ortalama % 30-35 dolayında re’sen veya itiraz üzerine RED edilmektedir. Reddedilen bu marka tescil başvuruların büyük çoğunluğu da da patent firmaları veya bireysel çalışan marka vekilleri tarafından yapıldığı göz önünde bulundurulduğunda marka tescil başvuru öncesi araştırma ve sorgulama işlemleri için her iki tarafça yeteri derecede özen gösterilmediği gözlenmekte buda başvuru sahibi aleyhine ciddi miktarlarda maddi ve manevi kayıplara sebep olmaktadır. Marka tescil başvuru hizmetlerinde başlangıçta 100-200 TL’ lik maliyet farkları nedeniyle işin uzmanı olmayan şahıs veya firmalar aracılığıyla yapılan  marka tescil başvuru sonuçlarının telafisi güç maddi ve manevi kayıplar sebep olabileceğini ve içinden çıkılmaz hukuki işlemlere tabi olabileceğini mutlaka göz önünde bulundurmanız gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir