Marka tescil süreci ve sonrası oluşan, re’sen ve itiraz üzerine ret riskleri ve tescil sonrası dava konusu nolması halinde olası sorunlar ve çözümler anlatılmaktadır.TPE (Türk patent Enstitüsü’ ne her yıl  ortalama 120 bin civarında marka tescil başvurusu yapılmaktadır.

Konuya hakim, uzman olmayanların veya konuya hakim olmalarına rağmen sadece başvuru yapmak için  yapılan başvurular nedeniyle takriben % 30 oranında TPE tarafından önceki markalarla benzerliği nedeniyle resen reddedilmektedir.

Yine marka benzerlik kriterleri iyi araştırılmayan bir çok başvuruda TPE tarafından tescil kararı çıktktan sonra markalar bültenindeki yayına 3.şahıslar tarafından yapılan itirazlar neticesinde RED edilmektedir.

Ayrıca çok önemli olan ve çoğu kimsenin önemsemediği şekil (logo tescil vb) tescillerinde ki benzerlik nedeni ile birçok tescilli markanın bile tehlikede olduğudur..TPE Marka ibarelerini kendi veritabanından inceleyerek,556 sayılı KHK.hükümlerince RED veya ONAY kararı vermektedir.Ancak şekiller,bir veritabanında araştırma imkanı olmadığından “dışsal denetimi tabi”tescil süreci izlenmektedir.Yani yasal süreler içinde marka bülten yayınlarında 3.şahıslarca herhangi bir itiraz olmadığı zaman marka ibareniz ile birlikte veya ayrı olarak başvuru yaptığınız şekiller (logolar)tescil edilmektedir.Ancak bu tescil tamamen sizi korumaz.Tescil sonrasında bu şekli daha önce kullandığını ve daha fazla tanınmışlık sağladığı iddia ve ispatı ile açılacak hükümsüzlük davalarında sadece şekli değil,marka tümden hükümsüz kalmanın yanı sıra,kötü niyetli tescilden kaynaklanabilecek tazminat ve ceza davaları oldukça  sorun çıkaracaktır.

Dahası bu gün tescil  belgesine sahip birçok markanın,karışıklık ve iltibas yaratacak derecede benzer olması nedeni ile,haklarında ya dava açılmış veya dava açılacak günü beklemektedir.

Başvuru tarihinden ortalama 5-6  ay sonra  marka tescil  onay veya red kararı çıkmaktadır.Onay kararı çıkan markalar 3 ay markalar bülteninde yayınlanır.Bu sürede siz markanız için tabela,fatura,antentli,reklam ve tanıtımlar yapmaya başlıyorsunuz,yani markaya yatırım yapmaya başlıyorsunuz.Bu süreçte çıkan red kararı bütün yatırımlarınız heba olmasının yanı sıra itibarınızın da zedelenmesine sebep olmaktadır.

Marka  tescil başvurusu yapmadan evvel,seçilen veya yeniden düzenlenen marka ibare ve şekillerin,marka konumlandırma,akılda kalıcı unsurlara sahip olmasına önem verilmesinin yanı sıra  ,marka tescil kriterlerine ve hukuki kriterlerede uygunluğuna dikkat ve özen göstermek gerekmektedir.Onun için çalıştığınız şahıs veya firmalardan mutlaka konu hakkında yazılı onay ve rapor alınız.

Etkin Patent Tic.Ltd.Şti.olarak  açtığımız kampanya ile yazılı olarak “tescil kriterine sahiptir”raporu verdiğimiz marka başvurularının RED edilmesi halinde aldığımız ÜCRETİ  İADE ediyoruz:.Bu kampanyayı  bilgi ve hizmetin farklılığının müşterilerimiz tarafından daha iyi anlaşılması için açmış bulunmaktayız..

Sektöründe sürekli farklılaşma projeleri sunan ETKİN PATENT TİC.LTD.ŞTİ.Türkiye’de ilk olan bu projesi ile müşterilerine sunduğu hizmetin GARANTİSİNİ vererek bir ilke daha imza atmanın haklı gururunu yaşıyoruz.Öyle ya başvuru sahibi madem sizin aracılığınız ile başvuru yapıyor ,o zaman sizde varsa en küçük risklerini dahi müşteriniz ile paylaşarak  hizmet üretmek durumundasınız.Kalite,bilgi,sloganla olmaz,icraat ile olur.

Her gün etkinpatent. com web sayfamız aracılığı ile yüzlerce marka ön araştırma isteği alıyoruz.Yaptığımız inceleme ve araştırma sonrasında % 90 oranında RED kararı çıkıyor ve bunları başvuru sahiplerine bildiriyoruz. Ama bizim BU ŞEKİLDE YAPACAĞINIZ BAŞVURU RED EDİLİR  dediğimiz markalar için kimi başvuru sahipleri bir başka şekilde yine başvuru yaptığını ancak RED edildikten sonra bu kez Hukuki hizmet almak için yeniden başvurmaları nedeni ile hizmet kalitesinin farklılığı düşünülerek bu kampanyayı açtık.

Bu konuda sık sık yazmaya çalışarak bilgi ve birikimizi sizlerle paylaşacağız.Bu metnin altındaki YORUM YAZ bölümünden soracağınız soruları yanıtlayacağız. Ayrıca  bizzat iletişim adreslerimizden  Fikri ve Sınai Mülkiyet Haklarına ilişkin ayrıntılı bilgi de alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir